Kako do novca?

Siriza na prekretnici: Referendum odlučuje i o povjerenju Ciprasovoj vladi

Irena Frlan Gašparović

Grčki premijer Aleksis Cipras / Foto Reuters

Grčki premijer Aleksis Cipras / Foto Reuters



Grčka ne može tiskati drahme jer su »tiskare uništene«, izjavio je u četvrtak grčki ministar financija Janis Varufakis za kojeg to pitanje i ne postoji jer, kako je istaknuo, »mi očajnički želimo ostati u eurozoni«. »Nemamo kapaciteta za tiskanje drahme«, kazao je Varufakis za australski radio ABC, zaboravljajući da i mnoge druge zemlje tiskaju svoj novac u tiskarama u inozemstvu. Objasnio je da je 2000. godine, godinu dana prije nego se Grčka pridružila eurozoni, »jedna od mjera koje smo poduzeli bila da se riješimo svih naših tiskara«. (Hina, B. P.)



Međutim, ako grčki birači budu podržali dogovor s kreditorima, pitanje je može li grčka vlada opstati u ovom obliku. Bio bi to udarac za Ciprasa koji je u srijedu održao prkosan govor i pozvao Grke da glasuju protiv. Obraćanje putem malih ekrana održao je svega nekoliko sati nakon što su europski mediji izvijestili da je, navodno, spreman pristati na većinu uvjeta te da zauzvrat traži novi zajam od 29 milijardi eura za pokrivanje dugova u naredne dvije godine.


Ministar financija Varufakis objavio je, pak, na svojoj internetskoj stranici šest razloga zbog čega smatra da se na referendumu treba zaokružiti »ne«. Napisao je, među ostalim, da su, otkad je referendum najavljen, europski dužnosnici signalizirali da su spremni raspravljati o restrukturiranju grčkog duga, što, smatra Varufakis, pokazuje da bi i oni sami glasali protiv svoje posljednje ponude. Ujedno, ministar uvjerava građane da će Grčka ostati u eurozoni i Europskoj uniji. U razgovoru za Bloomberg Varufakis je, pak, poručio da Grčka želi »očajnički ostati u eurozoni« i da će vlada sigurno u nedjelju pobijediti. No, iz tog je razgovora vidljivo da će suprotan ishod odrediti sudbinu grčke vlade, bilo da će neki članovi vlade otići ili da će možda doći i do pada vlade i novih izbora. Varufakis je potvrdio da, u slučaju da većina birača glasuje »za«, on u ponedjeljak više neće biti ministar financija.


Skupovi u Grčkoj


Uoči referenduma, u petak navečer, vladajuća Siriza organizira javni skup u znak potpore vladi, dok se istovremeno na drugoj lokaciji priprema kontra-okupljanje, onih koji žele da Grčka prihvati ponuđeni prijedlog. U tom »taboru« je i bivši premijer Antonis Samaras, koji je u siječnju odstupio nakon pobjede Sirize. Britanski Guardian prenosi njegove izjave za Bloomberg TV u kojima Samaras poziva ljude da glasuju »za« i tvrdi da je nedjeljni referendum izbor između eura i drahme.


– Nećemo dopustiti da nas Cipras vrati drahmi, to bi bila katastrofa, uništilo bi gospodarstvo, ali i nade grčkog naroda, kazao je Samaras.


U međuvremenu, ostatak eurozone i europske institucije čekaju rezultate referenduma kako bi se eventualno nastavili razgovori s grčkom stranom. Iz Europske komisije jučer su ponovili da prije referenduma neće biti daljnjih pregovora i da je sada trenutak da grčki narod izabere svoju budućnost. Ako se, pak, pregovori nakon referenduma nastave, morat će početi od nule jer je postojeći program međunarodne pomoći, o čijim uvjetima se razgovaralo zadnjih pet mjeseci, istekao ovoga tjedna.