Preuzeli kontrolu nad gradom

Sirijska vojska zauzela cijeli Alep, režim slavi pobjedu sa svojim saveznicima Rusijom i Iranom

Hina

foto Reuters

foto Reuters

Prema vojnom priopćenju koje je na državnoj televiziji pročitao jedan general, "Glavno zapovjedništvo oružanih snaga je objavilo da je Alep siguran nakon što je oslobođen terorizma, terorista i izlaska konvoja"



Sirijski režim je u četvrtak preuzeo kontrolu nad cijelim Alepom, drugim gradom zemlje i ostvario svoju najveću pobjedu nad pobunjenicima od početka rata 2011. odine.


Sirijska vojska je to službeno objavila u četvrtak navečer nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila iz Alpea, bivšeg uporišta pobunjenika metropole koja je pala nakon mjesec dana žestoke ofenzive zračnih i kopnenih bombardiranja.


Prema vojnom priopćenju koje je na državnoj televiziji pročitao jedan general, “Glavno zapovjedništvo oružanih snaga je objavilo da je Alep siguran nakon što je oslobođen terorizma, terorista i izlaska konvoja”.




“Ta pobjeda predstavlja strateški zaokret u ratu protiv terorizma. Ona naglašava sposobnost sirijske vojske i njezinih saveznika da dobiju bitku protiv terorističkih skupina i postave temelje za novu fazu, kako bi se istjerao terorizam s cijelog teritorija Sirije”, dodaje se u priopćenju.


Potpunim osvajanjem Alepa režim sada kontrolira pet najvećih gradova, Homs, Hamu Damask i Latakiju. 


Režim slavi pobjedu sa svojim saveznicima Rusijom i Iranom.


Zauzimanja Alepa predstavlja poraz za saveznike oporbe, zaljevske monarhije, Tursku i zapadne zemlje koje u pobunjenicima vide alternativu za sirijski režim koji vlada pola stoljeća.


Zbog anatgonizma između Rusije i Sjedinjenih Država, međunarodna zajednica je ostala paralizirana pred tom humanitarnom dramom.


U posljednji trenutak Vijeće sigurnosti je jednoglasno izglasalo međunarodni nadzor evakuacije Alepa.


Osvajanja Alepa omogućuje režimu da krene u osvajanje drugih regija koje mu izmiču, poput pokrajine Idliba, na sjeverozapadu zemlje, koja je u rukama koalicije pobunjenika i džihadista.