Na inicijativu Fondacije Tijana Jurić

SUSJEDI POOŠTRILI ZAKONE: U Srbiji je danas izglasano uvođenje doživotne kazne zatvora. Evo za koja kaznena djela

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Ovakve zakonske izmjene donesene su na poticaj Fondacije Tijana Jurić, a njihovu inicijativu podržalo je 160 tisuća građana i građanki susjedne zemlje. Tijana Jurić bila je petnaestogodišnja djevojčica, koju je brutalno ubio mesar Dragan Đurić.



Zastupnici u srbijanskom parlamentu usvojili su zakon prema kojem se u susjednoj zemlji uvodi – doživotna kazna. Novim “krivičnim zakonikom Srbije”, ukinute su kazne od 30 i 40 godina zatvora, a za najteža kaznena djela sad je predviđen doživotni zatvor.


Doživotno bi u zatvoru mogli boraviti počinitelji najtežih ubojstava, silovanja i obljube nad maloljetnim djetetom, trudnicom i nemoćnom osobom te počinitelji svih djela za koje je do sada bila predviđena ukinuta kazna od 30 i 40 godina zatvora.


Ovakve zakonske izmjene donesene su na poticaj Fondacije Tijana Jurić, a njihovu inicijativu podržalo je 160 tisuća građana i građanki susjedne zemlje. Tijana Jurić bila je petnaestogodišnja djevojčica, koju je brutalno ubio tridesetčetverogodišnji mesar Dragan Đurić.




Osuđenike na doživotni zatvor, prema novom zakonu bit će moguće uvjetno otpustiti tek nakon odležanih 27 godina zatvora.


Novim zakonom, Srbija je poštrila i kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u obitelji, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprječavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji, napad na službenu osobu, sudjelovanje u grupi koja sprječava službenu osobu u obavljanju službenih radnji te za nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.