Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3n
Sutra: 10° 10° 3n
10. prosinca 2019.
Kriza

SAD priznale novog samoproglašenog čelnika Venezuele, Moskva kritizira zapadno stajalište

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 9:47 2019-01-24T09:47:22+01:00

Juan Guaido se proglasio u srijedu u Caracasu privremenim predsjednikom Venezuele pred tisućama simpatizera koji su prosvjedovali protiv venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura

MOSKVA Nakon što su Sjedinjene Države i njezine saveznice priznale samoproglašenog venezuelskog čelnika za novog predsjednika Moskva je u četvrtak kritizirala zapadne zemlje koje su svojim »stajalištem pokazale kako gledaju na međunarodno pravo«.

»Događaji u Venezueli jasno pokazuju stajalište napredne međunarodne zajednice prema međunarodnom pravu, suverenitetu i nemiješanju u unutarnja pitanja neke zemlje u kojoj ona želi promijeniti vlast«, napisala je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na Facebooku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova to je napisala iz Alžira gdje je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov počeo višednevni posjet regiji.

Sjedinjene Države, Kanada, Brazil i brojne druge američke zemlje objavile su u srijedu da za privremenog predsjednika priznaju Juana Guaida, predsjednika venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba.

Guaido se proglasio u srijedu u Caracasu privremenim predsjednikom Venezuele pred tisućama simpatizera koji su prosvjedovali protiv venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Maduro je prisegnuo za novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika.

Protivnici i pristaše predsjednika Madura masovno su izašli na ulice u cijeloj zemlji u visoko napetom situaciji. Trinaest je osoba poginulo od utorak u nemirima koji su prethodili prosvjedima, navodi jedna nevladina udruga za ljudska prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.