Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Diplomati tvrde

SAD blokirao u UN-u zahtjev za neovisnu istragu o događajima u Gazi

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2018. u 7:13 2018-05-15T07:13:58+02:00

 Sjedinjene Države su u ponedjeljak blokirale donošenje službenog izvješća UN-ova Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora.

U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid, »Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno prosvjedovanje«.

Vijeće »traži neovisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni«, navodi se u tekstu.

»Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jeruzalema nemaju nikakva pravnog učinka, ništetni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti«, navodi se dalje u nacrtu teksta.

Desetci tisuća Palestinaca prosvjedovali su u ponedjeljak u Pojasu Gaze, na granici s Izraelom, protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Izraelu koje se tog dana održavalo u Jeruzalemu.

Izraelska vojska je ubila više od 50 palestinskih prosvjednika pa je tako ponedjeljak bio dan s najvećim brojem žrtava u izraelsko-palestinskom sukobu nakon rata 2014. u toj palestinskoj enklavi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.