Potpisan zakon o proračunu za obranu

SAD: Prioritet je zatvaranje Guantanama

Hina

"Zatvor u Guantanamu potkopava našu nacionalnu sigurnost crpeći naše resurse, kvareći naše veze sa saveznicima i potičući ekstremističko nasilje. Zatvaranje tog zatvora je nacionalni prioritet", rekao je Obama, navodi se u priopćenju Bijele kuće



WASHINGTON Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u petak zakon o proračunu za obranu za sljedeću godinu, kritizirajući odredbe u kojima ostaje zabrana zatvaranja zatvora Guantanama, uz opasnost “ugrožavanja nacionalne sigurnosti” Sjedinjenih Država.


“Zatvor u Guantanamu potkopava našu nacionalnu sigurnost crpeći naše resurse, kvareći naše veze sa saveznicima i potičući ekstremističko nasilje. Zatvaranje tog zatvora je nacionalni prioritet”, rekao je Obama, navodi se u priopćenju Bijele kuće.


Po tom zakonu o obrambenom proračunu vrijednom više od 500 milijarda dolara, produljuju se ograničenja na zatvaranje Guantanama na Kubi. Produljena je zabrana premještaja zatvorenika u SAD uvedena 2011., usprkos opetovanu protivljenju američkog predsjednika.




“Pozivam članove obiju strana (demokrate i republikance) na suradnju kako bismo završili ovo poglavlje američke povijesti”, istaknuo je predsjednik.Ovim zakonom Kongres je zabranio Pentagonu da premješta zatvorenike na američki teritorij radi suđenja, medicinske njege, zatvaranja ili iz bilo kojeg drugog razloga, pošto su republikanci ocijenili da bi ih suci mogli osloboditi, čime bi se ugrozila nacionalna sigurnost.


U zatvoru otvorenom prije 13 godina, nakon napada 11. rujna, ima još 136 zatvorenika.”Vlada mora imati mogućnost odlučivati gdje i kada će se suditi preostalim zatvorenicima (…), gdje i kada će biti premješteni sukladno zahtjevima naše nacionalne sigurnosti i našoj politici humanog postupanja”, dodao je predsjednik.