Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Kvar nakon lansiranja

Ruska raketa s meksičkim satelitom srušila se u Sibir

Lansiranje rakete Proton-M / Reuters
Lansiranje rakete Proton-M / Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2015. u 11:24 2015-05-16T11:24:04+02:00

Treći stupanj rakete koji je nosio komunikacijski satelit MexSat-1 pokvario se oko 500 sekundi nakon lansiranja s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, rekli su ruski svemirski dužnosnici a prenose ruski mediji

ALMATY  Raketa Proton-M koja je nosila meksički satelit pokvarila se i pala u Sibir u subotu ubrzo nakon lansiranja, što je još jedna u seriji nezgoda u ruskoj svemirskoj industriji.

Treći stupanj rakete koji je nosio komunikacijski satelit MexSat-1 pokvario se oko 500 sekundi nakon lansiranja s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, rekli su ruski svemirski dužnosnici a prenose ruski mediji.

Zasad nije ustanovljen uzrok kvara zbog kojega je propao pokušaj slanja satelita u orbitu. Ruska agencija RIA navodi riječi jednog dužnosnika za svemirske letove koji je najavio da će se do daljnjega odgoditi sva lansiranja raketa toga tipa.

Posljednji stupanj rakete Proton možda još u sebi ima nekoliko tona heptila, visoko otrovnog raketnog goriva, nakon pada u područje Čita u Sibiru, rekao je jedan dužnosnik.

Ruska raketa Proton, svojedobno poznata i pod oznakom UR-500, prvi je put isprobana sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Izvorno je konstruirana kao interkontinentalna balistička raketa s bojevom glavom usmjerena u Hladnom ratu prema Sjedinjenim Državama. Međutim, nikad nije upotrijebljena kao nuklearno oružje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.