Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 6
Sutra: 6° 6° 6
12. prosinca 2019.
Kraj

Ruska crkva prekinula odnose s Carigradom zbog Ukrajine

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2018. u 20:49 2018-10-15T20:49:34+02:00

 Ruska Pravoslavna Crkva u ponedjeljak je objavila da je odlučila prekinuti sve veze s Carigradskom patrijaršijom, prosvjedujući zbog podrške ukrajinskom zahtjevu za autokefalnom crkvom. 
Govoreći u Minsku nakon susreta s upravnim tijelom Ruske Crkve, metropolit Ilarion je rekao kako sveta sinoda nije imala izbora nego raskinuti odnose s Patrijaršijom u Istanbulu, sjedištem za oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana.
Ukrajina je prošli tjedan osigurala podršku Carigrada za osnivanje neovisne crkve, što je Kijev proglasio ključnim potezom za prekid ruskog miješanja u unutarnja pitanja Ukrajine.
Ruska Pravoslavna Crkva to je proglasila najvećim raskolom u kršćanstvu u posljednjih tisuću godina.

Carigradska patrijaršija prošli je tjedan nakon dvodnevnog zasjedanja priznala neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini.
Carigrad je također odlučio vratiti na hijararhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je on predao protiv Moskve koja ga je isključila.
To je učinila 1991., nakon proglašenja neovisnosti Ukrajine i raspada Sovjetskog Saveza, kad je Filaret osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom.
Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.