Možemo li nešto i primijeniti?

Rusi dobili savjete kako pobijediti gospodarsku krizu; saznajte kako će ih spasiti cikla i pamučne gaćice

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Preživio sam i Gorbačova i Jeljcina, no Putin je prvi predsjednik koji od mene traži da manje jedem", ironično je komentirao na Twitteru jedan Rus, no ne misle svi poput njega. 75-godišnja Tatjana Krolenko spremno će umjesto ružem usne našminkati ciklom, jer smatra da Rusi "moraju pomoći Donecku i Luhansku"



Manje jesti, usne šminkati kuhanom ciklom, umjesto čipkastog francuskog donjeg rublja nositi obične pamučne gaćice te imati na umu da Bog vašu vjeru stavlja na kušnju – savjeti su Rusima za uspješno suočavanje s gospodarskom krizom u zemlji.


“Ako nemate dovoljno novca samo se sjetite da smo mi Rusi, da smo preživjeli i studen i glad te da moramo misliti na zdravlje i manje jesti”, rekao je regionalni zastupnik u sibirskom Sverdlovsku Ilja Gaffner starijoj dami koja mu je pokušala objasniti kako nema novca ni za kupnju kilograma šećera za svog hendikepiranog sina.


“Naše će žene izgledati ljupkije u običnim pamučnim gaćicama proizvedenima u Moskvi nego u čipki proizvedenoj u Francuskoj”, kazao je Gaffner, elegantnim Ruskinjama bez novca predloživši i da umjesto ružem usne našminkaju kuhanom ciklom.




Inflacija u zemlji u 2014. već je prešla 11 posto, a divljanje cijena očekuje se i u idućem mjesecu. Cijene mesa, ribe, šećera, lisnatog povrća, sira, jaja i riže su kao rezultat manjih cijena nafte, glavnog ruskog izvoznog proizvoda, te sankcija koje je Rusiji uveo Zapad, porasle između 10 i 50 posto.


Nakon što je ruska javnost oštro reagirala na Gaffnerofu izjavu, taj se zastupnik morao javno ispričati svojom sunarodnjacima. No tek što je to učinio jedan od najviših kremaljskih političara, zamjenik premijera Igor Šuvalov ponovno je u Davosu pred sudionicima gospodarskog foruma obećao da će Rusi ići na dijetu.


“Moramo prevladati sve prepreke u zemlji, manje ćemo jesti i koristiti manje električne energije”, kazao je, objasnivši sudionicima skupa i da “Rusi pod iznimnim pritiskom nikad neće iznevjeriti svog vođu”.


Oglasio se i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril kazavši da Bog vjeru stavlja na kušnju te da je uvjeren kako će “Rusi tijekom krize pobijediti Zlo”.


“Preživio sam i Gorbačova i Jeljcina, no Putin je prvi predsjednik koji od mene traži da manje jedem”, ironično je komentirao na Twitteru jedan Rus, no ne misle svi poput njega. 75-godišnja Tatjana Krolenko spremno će umjesto ružem usne našminkati ciklom, jer smatra da Rusi “moraju pomoći Donecku i Luhansku”.