Strašne optužbe

Ruanda optužuje Katoličku crkvu zbog šutnje tijekom genocida

Hina

"Njezino uzmicanje tim je teže što su neki njezini članovi pokrivali ta zločinačka djela", rekao je veleposlanik Ruande u Francuskoj i u UN-u Jacques Kabale. "Nekoliko crkava u Ruandi danas je postalo mjesta sjećanja na masakre desetaka tisuća Tutsija, koji su se onamo došli skloniti".



PARIZ - Predstavnik Ruande u Unescu optužio je u ponedjeljak Katoličku crkvu za držanje tijekom genocida 1994., tvrdeći su neki njezini članovi pokrivali te zločinačke akcije.


“Katolička crkva, moralna sila, važna institucija međunarodnog života ogradila se šutnjom”, rekao je veleposlanik Ruande u Francuskoj i u UN-u Jacques Kabale.


“Njezino uzmicanje tim je teže što su neki njezini članovi pokrivali ta zločinačka djela”, dodao je. “Nekoliko crkava u Ruandi danas je postalo mjesta sjećanja na masakre desetaka tisuća Tutsija, koji su se onamo došli skloniti”.




Papa Franjo zatražio je u četvrtak od ruandskih svećenika da preuzmu inicijativu i rade na nacionalnom pomirenju i jačanju povjerenja s državom, uz pružanje podrške obiteljima žrtava. On je pozvao predstavnike Katoličke crkve u Ruandi da se ujedine i nadiđu predrasude i etničke podjele.


U ponedjeljak ujutro su ruandski predsjednik Paul Kagame, njegova supruga i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zapalili plamen koji će gorjeti idućih 100 dana, čime će se obilježiti stotinu dana trajanja masakra – od travnja do srpnja 1994.


Genocid počinjen u Ruandi tamna je mrlja u povijesti UN-a koji je tada bio nesposoban spriječiti masakr unatoč 2500 pripadnika Plavih kaciga koji su tada ondje bili razmješteni.


Pariz je u subotu otkazao sudjelovanje na komemoraciji 20. godišnjice genocida nakon optužbe ruandskog predsjednka Kagamea da je Francuska izravno sudjelovala u pokoljima 1994. kao saveznica ekstremističkog režima Hutua.