Crna Gora: Kraljevski potomci dobivaju imovinu i privilegije

Rehabilitirana dinastija Petrović

Denis Romac

Crnogorska država obvezala se sagraditi Petrovićima rezidenciju na Cetinju, dok će im u Podgorici biti dodijeljen veliki stan



Crnogorska skupština usvojila je poseban zakon kojim je i službeno priznala dinastiju Petrović, a potomcima te dinastije vraćena je čast, ali i privilegije i imovina.


Crnogorska država obvezala se sagraditi Petrovićima rezidenciju na Cetinju, njihovu tradicionalnom sjedištu, dok će im u Podgorici biti dodijeljen veliki stan.


Vraća se samo dio bogatstva


Potomcima crnogorske kraljevske obitelji država će vratiti samo dio njihova nekadašnjeg bogatstva, a predviđa se i osnivanje Fundacije Petrović, u svrhu promicanja crnogorske kulture. Zauzvrat će dinastija Petrović imati neke protokolarne obveze prema državi.




Prihvaćeni zakon o pravima dinastije Petrović rezultat je kompromisa i višegodišnjeg natezanja između države i Petrovića.


Milo Đukanović, donedavni crnogorski premijer, još uoči crnogorskog referenduma o odcjepljenju 2006., javno je obećao rehabilitaciju dinastiji Petrović, znajući da će na taj način osnažiti potporu suverenistima među biračima naklonjenim obnovi monarhije.


Vraćeno nam je dostojanstvo


Međutim, iako nikad nisu zahtijevali povratak na vlast, Petrovići su inzistirali ne samo na povratu konfiscirane imovine, nego i na moralnoj rehabilitaciji, dok prvotan prijedlog zakona uopće nije spominjao moralnu rehabilitaciju, a niti materijalnu reparaciju, zabranjujući Petrovićima i sudjelovanje u javnom životu.


No konačni prijedlog zadovoljio je princa Nikolu Petrovića Njegoša, koji smatra da je njemu i njegovim precima konačno vraćeno dostojanstvo.


Nakon odluka Podgoričke skupštine 1918. kojima je Crna Gora pripojena Srbiji, kralj Nikola i kraljevska obitelj protjerani su iz Crne Gore, a imovina im je konfiscirana. Princ Mihailo Petrović, unuk kralja Nikole, 1941. odbija preuzeti crnogorsku krunu iz ruku talijanskih okupatora.


 Princ Nikola – sin princa Mihaila i praunuk kralja Nikole – danas je arhitekt i živi u Parizu.

 I prije odcjepljenja Crne Gore od Srbije, princ Nikola bio je neformalni predstavnik Crne Gore u Francuskoj. U vrijeme crnogorskog napada na Dubrovnik 1991. princ Nikola javno je izjavio kako je to sramota za Crnu Goru.