Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 3
Sutra: 21° 21° 3
19. rujna 2019.
Oxfam

RAZLIKE SVE DUBLJE Najbogatijih 26 osoba u svijetu posjeduje bogatstvo kao i polovina najsiromašnijih

Oxfamov prosvjed u Hamburgu 2017. / Reuters
Oxfamov prosvjed u Hamburgu 2017. / Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 13:44 2019-01-21T13:44:52+01:00

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svijetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. Vlade potiču nejednakost nedovoljnim financiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme »premalo oporezuju« korporacije i bogate te ne uspijevaju zaustaviti utaju poreza, stoji u izvješću

OXFORD Međunarodna neprofitna organizacija Oxfam objavila je u ponedjeljak da 26 najbogatijih ljudi u svijetu posjeduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih, dok su u 2017. godine takvo bogatstvo posjedovale 43 osobe.

Najnovije istraživanje, koje prenose svjetske agencije, pokazalo je da je bogatstvo milijardera dnevno raslo za 2,5 milijarde dolara u 2018. godini, povećavši se u godinu dana za 12 posto. Istodobno, bogatstvo polovine najsiromašnijih u svijetu smanjeno je za 11 posto.

Izvješće je objavljeno pod nazivom »Javno dobro ili privatno bogatstvo« i to u vrijeme održavanja Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj.

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svijetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. Vlade potiču nejednakost nedovoljnim financiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme »premalo oporezuju« korporacije i bogate te ne uspijevaju zaustaviti utaju poreza, stoji u izvješću.

I dok svaka dva dana nastaje jedan novi milijarder, Oxfam je ustvrdio da su stope poreza koje se primjenjuju na dohodak i imovinu bogatih pojedinaca pale na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Prema izvješću, povećanjem oporezivanja imovine jedan posto najbogatijih u svijetu i to samo za pola posto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 milijuna djece i pružanje zdravstvene skrbi koja bi spasila 3,3 milijuna života u svijetu.

Međutim, takvi porezi su smanjivani, pa čak i ukinuti u bogatim zemljama dok ga zemlje u razvoju gotovo i ne primjenjuju, konstatira se u Oxfamovom izvješću. Stope oporezivanja korporacija u bogatim zemljama spustile su se sa 62 posto 1970. godine, na 38 posto 2013. godine, dok je prosječna stopa oporezivanja u siromašnim zemljama trenutno 28 posto.

Također je zabilježeno da u nekim zemljama, poput Brazila, najsiromašnijih 10 posto plaća više poreza na dohodak od najbogatijih 10 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.