Pomilovanje

Putin pomilovao dvije žene osuđene za veleizdaju zbog SMS poruka

Hina

Reuters

Reuters

Osuđene su zbog toga što su gruzijskim »prijateljima« slale sms poruke u kojima su ih obavijestile da su na kolodvoru u svome gradu vidjele ruske tenkove, nekoliko mjeseci prije izbijanja kratkog rata dviju zemalja 2008.



Ruski predsjednik Vladimir Putin pomilovao je dvije žene osuđene za »veleizdaju« zbog toga što su slale sms poruke o kretanju ruskih tenkova prema Gruziji prije munjevitog rata dviju zemalja 2008., priopćile su u subotu ruske vlasti.


»Vodeći se načelima humanosti«, kremaljski čelnik je pomilovao Anik Kesjan i Marinu Džandžagavu, u dvjema odlukama koje su u subotu objavile ruske vlasti na portalu na kojemu objavljuju pravne dokumente.


Odluke trebaju stupiti na snagu deset dana nakon objavljivanja.




Obje žene su ruske državljanke i stanovnice Sočija, ruskog ljetovališta nedaleko od gruzijske granice. Osuđene su zbog toga što su gruzijskim »prijateljima« slale sms poruke u kojima su ih obavijestile da su na kolodvoru u svome gradu vidjele ruske tenkove, nekoliko mjeseci prije izbijanja kratkog rata dviju zemalja 2008.


Anik Kesjan, rođena 1959. osuđena je u kolovozu 2015. na osam godina zatvora, a Marina Džandžagava, rođena 1958., osuđena je u svibnju 2014. na dvanaest godina.Moskva i Tbilisi su prekinuli diplomatske veze nakon munjevitog rata u kolovozu 2008. u kojemu je Rusija zauzela dio Gruzije i zadržala svoje postrojbe u dvama pobunjenim područjima Gruzije uz svoju granicu, Južnoj Osetiji i Abhaziji, kojih je neovisnost priznala.