Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1n
Sutra: 15° 15° 1n
24. rujna 2018.
Ruski predsjednik

Putin kritizira dvostruka mjerila EU: U očima nekih postoje legitimni pobornici neovisnosti i - separatisti

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2017. u 21:00 2017-10-19T21:00:00+02:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je katalonsku krizu nazvao »unutrašnjim problemom« Španjolske i osudio politiku dvostrukih mjerila Europljana prema težnjama naroda za neovisnosti.
»Sve što se događa je unutarnji problem Španjolske i mora biti riješeno u sklopu španjolskog zakona u skladu s demokratskim tradicijama«, rekao je ruski predsjednik na vanjskopolitičkom forumu u Sočiju.

Putin je zatim kritizirao politiku dvostrukih mjerila Europske unije u pogledu tih pitanja.
»Čini se da u očima nekih naših partnera postoje legitimni pobornici neovisnosti i slobode i postoje separatisti koji nemaju pravo braniti svoja prava, čak ni demokratskim mehanizmima«, istaknuo je.

»Ta vrsta dvostrukih mjerila je puna opasnosti za razvoj europskog kontinenta«, upozorio je Vladimir Putin.
Ruski predsjednik je u tom kontekstu komentirao podršku EU-a neovisnosti Kosova. Odlučili su, rekao je misleći pritom na Europu, da je u redu da Kosovo proglasi neovisnost od Srbije 2008., ali da stanje u Kataloniji, iračkom Kurdistanu i na Krimu treba tretirati na drugi način.

»Zašto su morali bez razmišljanja i bezrezervno uz želju da se svide velikom bratu u Washingtonu dati potporu otcjepljenju Kosova uzrokujući time slične procese u drugim regijama Europe i u svijetu«, upitao je Putin.
»Kada je Krim proglasio svoju neovisnost, na temelju referenduma o pripojenju Rusiji, to vam se nije svidjelo iz nekog razloga«, izjavio je ruski predsjednik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka