Neizdrživo zagađenje

Prva država koja uvodi porez na plastiku: “Ne možemo ovako dalje”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Prema istraživanju ministarstva, polovica ukupno prodane plastike u Engleskoj, prijeti prirodi i predstavlja ogroman gubitak resursa



Prema istraživanju ministarstva, u Engleskoj polovica ukupno prodane plastike prijeti prirodi i predstavlja ogroman gubitak resursa. Potreba za uvođenjem poreza na plastiku stiže dok Kina zatvara vrata reciklaži plastike iz inozemstva.


„Svaki dan zagađujemo planet stvarima koje se ne mogu reciklirati. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, kupujemo dva milijuna tona plastike svake godine. Manje od polovice se reciklira, a ostalo odlazi na deponije i u okoliš. Mnogo toga nađe put u mora i oceane te šteti morskom životu. Ne možemo ovako dalje“, riječi su tajnika Roberta Jenricka, koje prenosi Daily Mail.


„Moramo odigrati našu ulogu u rješavanju plastičnog otpada i kao jedna od najinovativnijih zemalja svijeta, moramo se fokusirati na ovaj izazov. Zato se ministarstvo konzultiralo po pitanju uvođenja poreza  proizvođačima plastičnih ambalaža koje sadrže manje od 30 posto recikliranog materijala. Naš cilj nije skupljati novac, nego pritisnuti poslovanja da izume i dostave bolje proizvode“, zaključuje Jenrick.




Kancelar Philip Hammond je prošle godine obećao da će vlada zaustaviti milijune tona plastike koje odlaze u okoliš ili to spriječiti uvođenjem poreza.


Kaže da je situacija inspirirana emisijom „Blue Planet II“, sir Davida Attenborougha, koja je „osvijestila ljude prema problemu s plastikom“ i da će tako Englesku učiniti „svjetskim vođom glede rješavanja zagađenja našeg planeta i oceana plastikom“, prenosi Daily Mail.


„Baš kao što je prethodni konzervativni kancelar Ken Clarke radikalno smanjio količinu otpada na odlagalištima otpada tako što je osmislio revolucionarni porez, namjeravamo učiniti isto za plastiku. Uskoro ću se sastati s voditeljima tvrtki da bismo razgovarali o tome kako možemo raditi zajedno da bismo te ideje pretvorili u akciju“, dodaje Jenrick.


Tajnik je dodao i da su smanjili korištenje plastičnih vrećica naplaćivanjem istih. Kaže da su smanjili i 48,000 tona plastike na odlagalištima i smanjili otpad koji ugrožava lokalna područja.


Jenrick vjeruje da će pravilnim poticajima inovatori i poduzetnici osmisliti nove proizvode, ne samo za Englesku već i za čitav svijet, čime će stvoriti poslove budućnosti.


„Porez želimo usvojiti do 2022. godine, što znači da dajemo vremena za prilagodbu“, zaključuje Jenrick.