Oslobađajuća presuda za ubojstvo 17-godišnjeg Afroamerikanca

Protesti u SAD-u zbog rasne stigmatizacije, Obama smiruje tenzije

Ivor Balen

Tamnoputi, ali i veliki broj Amerikanaca ostalih rasnih skupina, protestiraju jer smatraju da je presuda, koju je donijelo šest žena - sve bjelkinje, rasno uvjetovana



RIJEKA Oslobađajuća presuda bijelcu Georgeu Zimmermanu u slučaju smrti 17-godišnjeg Afroamerikanca Trayvona Martina podigla je SAD na noge.


Tamnoputi, ali i veliki broj Amerikanaca ostalih rasnih skupina, protestiraju jer smatraju da je presuda, koju je donijelo šest žena – sve bjelkinje, rasno uvjetovana.


Na ulicama gradova, a ponajviše u tradicionalno liberalnom New Yorku, tisuće ljudi protestiralo je s natpisima “I ja sam Trayvon Martin” i slično. 




Do smrti tamnoputog mladića došlo je na Floridi, a 29-godišnji Zimmerman postupao je, presuđeno je, u samoobrani. Zakon Floride naime dopuštaju civilma da poduzmu izvanredne mjere ako smatraju da im je život ugrožen.Njega je Martin napao i bacio na pločnik, na što je ovaj reagirao pucanjem.


Pojedini Afroamerički svećenici smatraju da je riječ o stigmatizaciji “crne Amerike” te napominju da je do ovakve presude došlo niti mjesec dana nakon što je Vrhovni sud stavio van snage pojedine odredbe Zakona o glasačkim pravima iz 1965., osnovna intencija kojeg je bilo potpuno rasno izjednačavanje pri glasanju.


Oglasio se i Barack Obama, prvi predsjednik SAD-a Afroamerikanac, koji smiruje tenzije i napominje da presudu treba poštovati.