Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Summit u Bukureštu

Predsjednica Inicijativi triju mora nudi projekte LNG-a na Krku, Luke Rijeka i modernizacije željeznice

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 17:50 2018-09-14T17:50:01+02:00

Hrvatska je za sastanak u Bukureštu priložila 11 projekata, ukupne vrijednosti 1,782 milijardi EUR

ZAGREB Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak putuje u Bukurešt, gdje će se održati treći summit lidera zemalja Inicijative triju mora koja povezuje 12 članica zemalja EU-a - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Ta tada neformalna platforma pokrenuta je 2015. godine, prvi susret na vrhu bio je u Dubrovniku u kolovozu 2016., a drugi u srpnju 2017. u Varšavi, kojem je prisustvovao i američki predsjednik Donald Trump. Tada su članice Inicijative pripremile katalog od 150 projekata u vrijednosti od preko 45 milijardi eura u području prometne, energetske i digitalne infrastrukture.

U Bukurešt će doći i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker s povjerenicom za regionalnu politiku Corinom Cretu. Svakako je zanimljivo, kako smo doznali u Uredu predsjednice RH, da će na skupu u Bukureštu biti i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Navodno je Njemačka zainteresirana da postane punopravna članica Inicijative triju mora. 

Cilj je jačanje trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Svojedobno se inicijativa procjenjivala kao antiruska i proamerička. No, prilikom posjeta Grabar Kitarović Rusiji, Putin je kazao da bi se i Rusija mogla uključiti u provedbu nekih projekata. 

Hrvatska je za sastanak u Bukureštu priložila 11 projekata: tri iz područja energetike; jedan iz digitalnih komunikacija; te sedam iz područja prometnog povezivanja. Ukupna vrijednost HR projekata je 1,782 milijardi EUR. Tu je LNG terminal na Krku s otpremnim plinovodom, ukupne vrijednosti 263 milijuna eura. Zatim Jonsko-jadranski plinovod vrijednosti 600 milijuna eura. Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ona još ne postoji vrijednosti je 101,4 milijuna eura. 

Među projektima je Luka Rijeka s nadogradnjama infrastrukture, s ukupnom vrijednošću oko 430 milijuna eura, a isto tako i izgradnja drugog kolosijeka te obnova i modernizacija željeznice na dionici Škrljevo-Rijeka- Jurdani, od 305,07 milijuna eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.