Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
21. studenoga 2019.
Nakon OLAF-e istrage

Povjerenik Dali podnio ostavku zbog moguće korupcije

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2012. u 19:01 2012-10-16T19:01:55+02:00

»Povjerenik Dali je obavijestio predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o svojoj odluci nakon OLAF-ove istrage slijedom tužbe iz svibnja 2012. godine koju je podnio švedski proizvođač duhana Swedish Match. Ta kompanija tvrdi da je jedan malteški poduzetnik koristio svoje kontakte s Dalijem kako bi pokušao ostvariti financijsku dobit od nje u zamjenu za utjecaj na mogući budući zakonodavni prijedlog o duhanskim proizvodima, posebice o zabrani EU-a na izvos snusa«, kaže se u priopćenju Komisije

BRUXELLES – Europski povjerenik za zdravlje zaštitu potrošača John Dali podnio je u utorak ostavku, koja stupa na snagu odmah, nakon što je europski Ured za borbu protiv prijevara (OLAF) istraživao njegovu moguću ulogu u korupciju u slučaju jedne malteške tvrtke, objavila je Europska komisija.

»Povjerenik Dali je obavijestio predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o svojoj odluci nakon OLAF-ove istrage slijedom tužbe iz svibnja 2012. godine koju je podnio švedski proizvođač duhana Swedish Match. Ta kompanija tvrdi da je jedan malteški poduzetnik koristio svoje kontakte s Dalijem kako bi pokušao ostvariti financijsku dobit od nje u zamjenu za utjecaj na mogući budući zakonodavni prijedlog o duhanskim proizvodima, posebice o zabrani EU-a na izvos snusa«, kaže se u priopćenju Komisije.

Švedski snus je vlažni duhan u prah, koji se žvače, što je tradicija u nordijskim zemljama.

»OLAF je svoje završno izvješće poslao Komisiji 15. listopada. U njemu je zaključeno da je malteški poduzetnik stupio u kontakt sa švedskom tvrtkom, koristeći svoje kontakte s Dalijem i pokušao ostvariti financijsku dobit u zamjenu za utjecaj na mogući zakonodavni prijedlog o snusu. Nije bilo transakcija između kompanije i poduzetnika i nije bilo nikakvih plaćanja. OLAF-ovo izvješće nije došlo do dokaza o izravnom sudjelovanju Johna Dalija, ali smatra da je on znao za te događaje«, kaže se u priopćenju Komisije.

 Barroso je odlučio da će Dalijev resor privremeno preuzeti potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, do imenovanja novog malteškog povjernika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.