Udar na lažno oglašavanje specifikacija vozila

Potrošači u zabludi: Milijunski penali zbog “uljepšane” potrošnje goriva

Gabrijela Galić

U Italiji se pokreće sudski proces protiv Fiata i Volkswagena, hrvatski potrošači zasad bez novca za pravosudnu bitku. »Ako dobijemo pet do 10 osoba koje imaju nalaze nezavisnog vještaka, mogli bismo pokrenuti kolektivnu tužbu protiv proizvođača vozila«, kaže Ilija Rkman, dopredsjednik Potrošača



ZAGREB  Troši li automobil baš onoliko goriva koliko to proizvođač navodi u specifikaciji proizvoda ili su potrošači u zabludi? Ako je suditi po rezultatima do kojih je došla talijanska udruga za zaštitu potrošača Altroconsumo, potrošači su često dovedeni u zabludu kada je riječ o potrošnji goriva.


Stoga ta potrošačka udruga pokreće sudski proces u Italiji, a uspiju li dokazati svoje tvrdnje, vlasnici automobila Fiat Panda 1.2 i Volkswagen Golf 1.6 TDI mogli bi od proizvođača tih automobila dobiti novčanu naknadu.    Kako je izvijestio BEUC, europska organizacija za zaštitu potrošača, njihova članica Altroconsumo provela je laboratorijske testove potrošnje goriva na dva modela automobila.

Testovi su pokazali da proizvođači vozila tvrde kako su ta vozila 18 do 50 posto učinkovitija od njihove stvarne učinkovitosti na cesti. Vozači Fiat Pande i Golfa, međutim, u stvarnosti troše više goriva no što je to proizvođač naveo.


BEUC podsjeća kako je odavno pozvao EU da zamijeni  način utvrđivanja potrošnje goriva jer je sustav utvrđen u sedamdesetima zastario.




Hrvatska udruga potrošača Potrošač svjesna je da se vozači nerijetko susreću s problemom da im vozilo troši više no što je to u njegovoj dokumentaciji navedeno.


No, domaća udruga potrošača nema sredstava kojima bi financirala istraživanja poput onog koje su proveli njihovi talijanski kolege.


Ako dobijemo pet do 10 osoba koje imaju nalaze nezavisnog vještaka, mogli bismo pokrenuti kolektivnu tužbu protiv proizvođača vozila, veli dopredsjednik Potrošača Ilija Rkman.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!