Što se krije iza ubojstva

Porošenko tvrdi: Nemcov ubijen jer je htio dati dokaze za umiješanost Rusije u Ukrajini

Hina

Reuters

Reuters

»Rekao je da će prezentirati uvjerljive dokaze o umiješanosti ruske vojske u Ukrajini. Nekoga je to jako zabrinulo...Oni su ga ubili«, rekao je Porošenko



KIJEV – Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u subotu da je ruski oporbeni čelnik Boris Nemcov ubijen jer je planirao objaviti dokaze o ruskoj umješanosti u sukob u Ukrajini.


Porošenko je odao počast Nemcovu, ubijenom u petak navečer u Moskvi i istaknuo da mu je taj žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina prije nekoliko tjedana rekao kako ima dokaze o ruskoj ulozi u Ukrajini i kako ih namjerava objaviti.


»Rekao je da će prezentirati uvjerljive dokaze o umiješanosti ruske vojske u Ukrajini. Nekoga je to jako zabrinulo…Oni su ga ubili«, rekao je Porošenko tijekom posjete gradu Viniciji.




Više od 5600 ljudi poginulo je od pobune proruskih separatista na istoku Ukrajine u travnju prošle godine, do koje je došlo nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u Kijevu i ruskog pripojenja Krima.


Kijev i zapadni saveznici tvrde da pobunjenike financira i naoružava Moskva koja to niječe tvrdeći da teško naoružani borci koji na uniformama nemaju nikakva obilježja nisu ruski vojnici.