Smrt u Kurdistanu

Poginula kurdska “Angelina Jolie”: Nacionalna junakinja žrtva rata u Siriji

Tihomir Ponoš

foto: Struggle of Kurds

foto: Struggle of Kurds

Ženske zaštitne jedinice imale su važnu ulogu i u borbama u Rojavi, području u Siriji uz granicu s Turskom koje je naseljeno Kurdima, a na temelju uspjeha u ovladavanju Rojavom proglašena je kurdska autonomija u Siriji. U kurdskoj tradicije ratnice nisu novost, a njihovo organiziranje u masovne jedinice poput Ženskih zaštitinih jedinica ima veliku ulogu i u socijalnoj revoluciji koja se pokušava provesti u Kurdistanu.



Ratovi redovito imaju svoje pse, a obično i heroje. Građanski rat u Siriji svoje je herojsko lice, o kojemu se zapravo vrlo malo zna, dobio je kada je prije nekoliko mjeseci u vrijeme bitke za Mandžib u Siriji snimljena Asia Ramazan Antar, jedna od brojnih Kurdkinja koja se oružjem bori protiv Islamske države. Asia Ramadan Antar naoružana strojnicom koju je nosila na ramenu postala je zbog sličnosti s poznatom američkom glumicom  poznata kao »kurdska Angelina Jolie«.


Mediji sirijskih Kurda izvijestili su da je Asia Ramazan Antar poginula u borbama protiv Islamske države. Vijest je o njenoj pogibiji objavljena je 7. rujna, ali u toj vijesti nije naznačeno i je li Antar poginula 7. rujna ili nešto ranije. Organizacija Kurda sa sjedištem u Norveškoj »Želimo slobodan Kurdistan« objavila je vijest o pogibiji »kurdske Angeline Jolie« na Facebooku, a objavila je i da je poginula u borbi protiv Islamske države. No, drugi izvori navode da je Antar poginula u borbi protiv sirijske protuasadovske opozicije i to onog odvjetka kojega podržava Turska.


Budući da se kao mjesto pogibije navodi područje Jarabulusa, pograničnog grada koji je nedavno bio cilj turske ofenzive, u kojoj su sudjelovale i postrojbe sirijske protuasadovske oporbe, moguće je i jedno i drugo. Islamska država istjerana je iz samoga grada, potisnuta dalje od granice, ali su njene postrojbe još uvijek prisutne u okolici Jarabulusa.


Ženska milicija




O Asiji Ramazan Antar malo se toga zna, a brojni mediji koji su prenijeli vijest o njenoj pogibiji nisu se uspjeli usuglasiti niti o tome koliko je ova mlada žena imala godina. Listom svi navode da je poginula u 22. godini i da je rođena 1996. godine. Jedna od rijetkih informacija iz njene biografije koja je po svemu sudeći pouzdana jest ta da se 2014. godine pridružila Ženskim zaštitnim jedinicama, potpuno ženskoj naoružanoj miliciji Stranke demokratske unije, glavne stranke Kurda u Siriji i ženskom pandanu Narodnim zaštitnim jedinicama sastavljenim od muškaraca. Antar je rođena u gradu Qamishliju, kurdskom gradu na sjeveoistoku Sirije, na granici s Turskom. Prije izbijanja građanskog rata taj je grad imao oko 180.000 stanovnika.


Ženske zaštitne jedinice formirane su 2012. godine kao ženske brigade Narodnih zaštitnih jedinica. Ženske i Narodne zaštitne jedinice uspjele su u sirijskom građanskom ratu uspostaviti kontrolu nad gotovo cijelim teritorijem kojega u toj zemlji naseljavaju Kurdi. Pretpostavlja se da se u Ženskim zaštitnim jedinicama bori do 10.000 ratnica, a sudjelovale su u brojnim teškim bitkama građanskog rata.


Veliki doprinos dale su posebno u borbama protiv Islamske države i te postrojbe kod pripadnika IS-a izazivaju velik strah. Naime, poginu li od ženske ruke, neće ostvariti svoje ciljeve na onom svijetu. Posebno su velik doprinos dale u obrani od Islamske države opsjednutog Kobanea.


Izvukli Jazide


Ženske zaštitne jedinice ratnu su slavu stekle u kolovozu 2014. godine kada su ušle u irački dio Kurdistana, zašle na planinu Sinjar gdje je Islamska država opkolila Jazide kojima je zbog toga prijetilo istrebljenje. Te su jedinice uspjele izvući tisuće Jazide iz klopke, a kako je tada jedna ratnica objasnila, »mi moramo zaštititi naše područje bez da ovisimo o vladi. Ona nas ne može zaštititi od Islamske države, moramo to učiniti sami i branimo sve, bez obzira koje su rase ili vjere«.


Ženske zaštitne jedinice imale su važnu ulogu i u borbama u Rojavi, području u Siriji uz granicu s Turskom koje je naseljeno Kurdima, a na temelju uspjeha u ovladavanju Rojavom proglašena je kurdska autonomija u Siriji. U kurdskoj tradicije ratnice nisu novost, a njihovo organiziranje u masovne jedinice poput Ženskih zaštitinih jedinica ima veliku ulogu i u socijalnoj revoluciji koja se pokušava provesti u Kurdistanu, a koja uključuje i jednakost između muškaraca i žena.