Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 32° 1
Sutra: 32° 32° 1
25. lipnja 2019.
Referendum

Po izlaznim anketama Irci velikom većinom za ublažavanje zakona o pobačaju

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 26. svibanj 2018. u 7:32 2018-05-26T07:32:00+02:00

Službeni rezultati očekuju se u subotu kasno poslije podne.

Više od dvije trećine Iraca se u petak na referendumu izjasnilo za ublažavanje restriktivnog irskog zakona o pobačaju, pokazuju izlazne ankete.

Po izlaznoj anketi provedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 posto izašlih birača, a po rezultatima ankete provedene za javnu televiziju RTE 69 posto birača.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača, a prebrojavanje glasova počinje u 9 ujutro u subotu. Službeni rezultati očekuju se u subotu kasno poslije podne.

Ankete su provele agencije Ipsos/MRBI i Behaviour & Attitudes. Ipsos/MRBI ispitao je za Irish Times više od 4500 glasača na 160 glasačkih mjesta po cijeloj Irskoj, a procjenjuje se da je margina statističke greške 1,5 posto.

Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio tradicionalno katoličku Irsku.

Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. 

Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

»Za mene je to jedno veliko 'da'«, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.
Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum »sudbonosni datum za sve nas«.

Ankete objavljene uoči glasovanja, Sunday Business Posta i Sunday Timesa, predviđale su da će vjerojatno, ali tijesno (od 55 do 57 posto), pobijediti opcija za liberalizaciju pobačaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka