Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. ožujka 2019.
Mijanmar

Pence pozvao na oslobađanje zatvorenih novinara Reutersa

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2018. u 6:59 2018-09-05T06:59:57+02:00

Američki potpredsjednik Mike Pence je u utorak pozvao Mijanmar da poništi sudsku presudu po kojoj su na sedam godina zatvora osuđena dvojica Reutersovih novinara pozvavši da ih se odmah oslobodi.

Dvojica Reutersovih novinara, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), koji su istraživali zločine mjanmarske vojske nad Rohindžama osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

Pence je na svom Twitteru napisao kako Wa Lonea i Soe Oo treba pohvaliti a ne zatvoriti zbog njihova rada koji otkriva kršenja ljudskih prava i masovna ubojstva. »Sloboda vjeroispovijesti i sloboda tiska bitna su za snažnu demokraciju«, napisao je Pence na svom Twitteru.

Wa Lone i Kyaw Soe Oo optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mjanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rahin, regiji na sjeverozapadu Mjanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohindža.

Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. rujna 2017.

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju u pritvoru su od prosinca 2017., i izjasnili su se da nisu krivi za optužbe.

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara. Ujedinjeni narodi, Europska unija i neke zemlje među kojima SAD, Kanada i Australija pozvali su na oslobađanje novinara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown