Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Istraga zbog financijskih malverzacija

Papa imenovao novog apostolskog administratora na čelo biskupije Gurk-Klagenfurt koja je zabranila misu na Bleiburgu

Foto Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
Foto Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2019. u 16:04 2019-06-28T16:04:31+02:00

Nadbiskup Salzburga, Franz Lackner, provodi od kraja 2018. istragu o optužbama protiv msgr. Aloisa Schwarza, biskupa Sankt Poeltena, nedaleko od Beča, od srpnja 2018., osumnjičenog za financijske malverzacije. Optužbe se odnose na razdoblje kada je vodio biskupiju Gurk-Klagenfurt, od 2001. do 2008. Biskupija je tada nagomilala gubitke

VATIKAN Papa Franjo povjerio je msgr. Werneru Freistetteru, austrijskom vojnom biskupu, kao apostolskom administratoru vodstvo nad biskupijom Gurk-Klagenfurt koju Vatikan već mjesecima istražuje zbog navodnih financijskih malverzacija, objavila je u petak Sveta Stolica.

Vatikan je priopćio da je istraga te biskupije još u tijeku.

Nadbiskup Salzburga, Franz Lackner, provodi od kraja 2018. istragu o optužbama protiv msgr. Aloisa Schwarza, biskupa Sankt Poeltena, nedaleko od Beča, od srpnja 2018., osumnjičenog za financijske malverzacije.

Optužbe se odnose na razdoblje kada je vodio biskupiju Gurk-Klagenfurt, od 2001. do 2008. Biskupija je tada nagomilala gubitke od nekoliko milijuna eura. Schwarz odbacuje sve optužbe.

Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, koji je od sredine prošle godine vodio biskupiju, u ožujku je u pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji priopćio da se ne dopušta slavljenje mise na Bleiburškom polju jer da se, navodno, obilježavanje bleiburške tragedije politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti te da bi se u slučaju izdavanja dozvole Crkvi u Koruškoj moglo predbaciti i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru.

HBK je na zabranu slavljenja mise zadušnice u cijelosti odbacila razloge navedene za tu odluku te rekla kako uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Na kraju je pronađeno rješenje i misu na Bleiburgu s obzirom na zabranu dijecezanskoga administratora iz Klagenfurta nije predvodio biskup nego mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskoga Caritasa, a Krčki biskup Ivica Petanjak održao je propovijed na misi na Bleiburškom polju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.