Svečanost u Vatikanu

Papa Franjo dobitnik europske nagrade Karlo Veliki

P. N.

Reuters

Reuters

Navodeći Papino obraćenje Europskom parlamentu 2014. godine, Odbor hvali Papine riječi "mira i razumijevanja" kao i "suosjećanja, tolerancije, solidarnosti i cjelovitosti stvaranja tijekom njegova pontifikata"



Svečana dodjela nagrada održat će se u Vatikanu u petak. Svečanosti će prethoditi pohvalni govori predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska.


Dan ranije, tri predsjednika EU institucija sudjelovat će u panel raspravi o stanju u EU, a raspravi će prethoditi govor talijanskog premijera Mattea Renzija.


 




Međunarodna nagrada “Charlemagne” dodjeljuje se za izniman doprinos europskom ujedinjenju. Nazvana je po Karlu Velikom (Charlemagneu), franačkome kralju, kojeg su njegovi suvremenici iz poštovanja smatrali “Ocem Europe”. Dobitnik nagrade za 2015. godinu bio je Martin Schultz, predsjednik Europskog parlamenta.


Odbor za dodjelu nagrada objavio je ime dobitnika 23. prosinca u Aachenu, Njemačkoj. Navodeći Papino obraćenje Europskom parlamentu 2014. godine, Odbor hvali Papine riječi “mira i razumijevanja” kao i “suosjećanja, tolerancije, solidarnosti i cjelovitosti stvaranja tijekom njegova pontifikata.”


“U vremenu u kojem mnogi Europljani traže svoju orijentaciju, Njegova svetost papa Franjo šalje poruku ljubavi i ohrabrenja,” navedeno je u objavi.