Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Svijet sa strepnjom prati njegove poteze

PREDOMISLIO SE U ZADNJI ČAS Evo zašto je Donald Trump opozvao napade na Iran

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2019. u 17:20 2019-06-21T17:20:54+02:00

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je opozvao udare na ciljeve u Iranu zato što bi prilikom napada poginulo 150 ljudi, što ne bi bio »proporcionalan« odgovor na rušenje američkog drona, dok je Iran objavio da se suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba

WASHINGTON/LONDON Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je opozvao udare na ciljeve u Iranu zato što bi prilikom napada poginulo 150 ljudi, što ne bi bio »proporcionalan« odgovor na rušenje američkog drona, dok je Iran objavio da se suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba.

Nizom objava na Twitteru u petak, Trump je poručio da je SAD bio spreman »uzvratiti sinoć na tri različite« lokacije, ali je onda opozvao napade 10 minuta prije početka akcije.

»Nisam u žurbi, naša je vojska obnovljena, nova i spremna krenuti, uvjerljivo je najbolja na svijetu. Sankcije nagrizaju, a sinoć smo još i dodali«, rekao je Trump poručivši da se Teheranu ne smije dozvoliti stjecanje nuklearnog oružja.

Rekao je da je Iran »dosta slabija nacija danas«.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao je u petak da se Iran suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba, a koji je pratio srušeni dron u Omanskom zaljevu.

»Uz američki dron u regiji je bio i američki zrakoplov P-8 s 35 ljudi. Taj je zrakoplov također ušao u naš zračni prostor i mogli smo ga srušiti, ali nismo«, rekao je Amirali Hadžizadeh, glavni zapovjednik zračnih snaga Iranske nacionalne garde, prenosi novinska agencija Tasnim.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015.

Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji uništiti iranski izvoz nafte.

Iran je u četvrtak objavio da je srušio američki dron u iranskom zračnom prostoru, dok SAD tvrdi da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Prema Trumpovim tvitovima američka letjelica srušena je u ponedjeljak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.