Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Povijesna pobjeda

PESTICID PRIDONIO KARCINOMU Monsanto mora vrtlaru platiti 289 milijuna dolara odštete

Oboljeli Dewayne Johnson pobijedio agrokemijsku tvrtku / Reuters
Oboljeli Dewayne Johnson pobijedio agrokemijsku tvrtku / Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2018. u 14:46 2018-08-11T14:46:31+02:00

Porotnici su odlučili da je Monsanto djelovao »zlonamjerno« te da je njegov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna inačica RangerPro, »znatno« pridonio bolesti tužitelja Dewaynea Johnsona

SAN FRANCISCO Sud u San Franciscu presudio je u petak da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer nije Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, obavijestio o opasnosti svojeg herbicida Roundupa, čime je američki vrtlar pobijedio agrokemijsku tvrtku u povijesnom suđenju.

Porotnici su odlučili da je Monsanto djelovao »zlonamjerno« te da je njegov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna inačica RangerPro, »znatno« pridonio bolesti tužitelja Dewaynea Johnsona.

Agrokemijski div smjesta je najavio namjeru da uloži priziv na tu odluku.

»Primio sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka svratiti nužnu pozornost na problem«, reagirao je Johnson na konferenciji za tisak.

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara ocjenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost.

Monsanto je osuđen na 250 milijuna dolara odštete uz 39,2 milijuna dolara kompenzacijskih kamata.

»Porota je u krivu«, izjavio je novinarima potpredsjednik Monsanta Scott Partridge pred sudom.

»Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj obitelji. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 znanstvenih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoliša, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona«, tvrdi tvrtka.

Johnson je radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoliša često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.