Boko Haram

Oteto još osam djevojčica u Nigeriji

Hina

 Sekta Boko Haram ili u prijevodu "Zapadnjačko obrazovanje je grijeh" aktivna je na sjeveru ove zapadnoafričke države gdje često napada vladine institucije i civile.



MAIDUGURI Nakon prošlomjesečne otmice više od 200 djevojčica u Nigeriji je u utorak oteto njih još osam u dobi od 12 do 15 godina a sumnja se na pripadnike islamističke skupine Boko Haram koja je preuzela odgovornost za prvu otmicu, objavila je policija u utorak.


 Djevojčice su otete iz jednog sela na sjeveroistoku zemlje tijekom noći.


Vođa Boko Harama Abubakar Shekau u ponedjeljak je preuzeo odgovornost za prošlomjesečnu otmicu više od 200 učenica te je dodao da ih “namjerava prodati”, prema video snimci poslanoj brojnim medijskim kućama, a tada je najavio da će uskoro uslijediti još napada.




Mještani sela Warabe kazali su kako su naoružani napadači u utorak upali u selo i pucali po njemu prije nego su odveli djevojčice u kamionima zajedno s hranom i otetim domaćim životinjama.


Američka vlada objavila je u utorak kako će u Nigeriju uputiti tim koji bi trebao pomoći u pronalasku otetih djevočjica.


 ”Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pružili pomoć”, kazao je predsjednik Barack Obama za američke medije.


Ujedinjeni narodi upozorili su Boko Haram da će si zadržavanjem djevojčica ili njihovom prodajom osigurati optužnice za zločine protiv čovječnosti bez zastare jer su ropstvo i trgovina robljem zločini po međunarodnom pravu.


 Skupina od 200 djevojaka oteta je 14. travnja iz škole u gradu Chiboku u pokrajini Borno.


 Sekta Boko Haram ili u prijevodu “Zapadnjačko obrazovanje je grijeh” aktivna je na sjeveru ove zapadnoafričke države gdje često napada vladine institucije i civile.


Od 2009. u nasilju u toj zemlji ubijeno je više od 6000 ljudi.