Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Neformalni sastanak

Oštrija politika Njemačke: Merkel nagovorila Sancheza da primi natrag migrante, ostaju još Italija i Grčka

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2018. u 21:31 2018-08-11T21:31:02+02:00

Sastanak kancelarke Merkel s premijerom Sanchezom slijedio je nakon što su 6. kolovoza Berlin i Madrid potpisali sporazum o povratku iz Njemačke tražitelja azila koji su već podnijeli zahtjev za azilom u Španjolskoj. To je prvi put da je neka članica Europske unije potpisala takav sporazum s Njemačkom.

 Novi španjolski premijer Pedro Sanchez i njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu su se suglasili o potrebi pravednije raspodjele migranata unutar Europske unije i veće podrške Maroku, kao emitivnoj i tranzitnoj državi za migrante, prenose agencije. 
Na zajedničkoj konferenciji za novinare Merkel i Sanchez zauzeli su se za »pravednu raspodjelu« migranata i najavili da će takav pristup iznijeti na idućem summitu Europske unije u rujnu u Austriji.

«Dobro je znati da njemačka i španjolska vlada imaju isti pristup: kao Europljani snažni smo jedino kada radimo zajedno kako bismo riješili pitanja«, rekla je kancelarka kako je prenio DW.
Španjolski premijer istaknuo je da je u tome presudno pomoći razvoju afričkih zemalja.
«Četrnaest kilometara dijele španjolsku, tj. europsku obalu od sjevera Afrike, ali postoji neopisivo veća udaljenost u razvoju«, rekao je novi šef španjolske vlade , socijalist Pedro Sanchez. »Smanjiti dubine tog jaza nejednakosti trebao bi biti jedan od glavnih zadataka Europske unije«, dodao je, prema agenciji AFP.
Dvoje čelnika su dogovorili intenziviranje dijaloga i suradnje sa zemljama porijekla i tranzita migranata, uglavnom s Marokom.

Sanchez je podsjetio da «razgovaraju s Europskom komisijom o deblokiranju ekonomskih sredstava koji bi omogućili Maroku da učinkovitije kontrolira svoje granice«.
Prema priopćenju koje je objavio Madrid, Sanchez i Merkel su se dogovorili da će prenijeti Europskoj komisiji potrebu veće financijske uključenosti u Europsku zakladu za Afriku.
Merkel je podsjetila da je Njemačka uplatila svoj doprinos tom Fondu za Tunis i Maroko jer oni trebaju podršku za sigurnost granica i suradnju u razvoju.
Neformalni sastanak kancelarke Merkel s premijerom Sanchezom slijedio je nakon što su 6. kolovoza Berlin i Madrid potpisali sporazum o povratku iz Njemačke tražitelja azila koji su već podnijeli zahtjev za azilom u Španjolskoj.

To je prvi put da je neka članica Europske unije potpisala takav sporazum s Njemačkom.
Merkel se nada da će uspjeti uvjeriti Italiju i Grčku da također prihvate migrante koji su prije dolaska u Njemačku prvi put bili registrirani u tim dvjema zemljama.
Nakon spora u srpnju s ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom koji želi da kancelarka Merkel provodi oštriju politiku prema migrantima, migrantsko pitanje prijetilo je rušenjem njemačke koalicijske vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze