Konačno na slobodi

Oslobođena dvojica novinara Al Jazeere u Nigeriji

Hina

Ahmed Idris, novinar i Mustafa Ali, producent Al Jazeere, zadržani su u pritvoru u njihovu hotelu u Majduguriju, prijestolnici države Borna, pošto su "pronađeni kako se 'motaju' na područjima na kojima su se vodile vojne operacije", navodi vojska



LAGOS – Dvojica nigerijskih novinara Al Jazeere koje je 24. ožujka na sjeveroistoku zemlje uhitila vojska koja ondje vodi operacije protiv islamista Boko Harama, oslobođena su, priopćila je u nedjelju ta katarska televizijska mreža.


Ahmed Idris, novinar i Mustafa Ali, producent Al Jazeere, zadržani su u pritvoru u njihovu hotelu u Majduguriju, prijestolnici države Borna, pošto su “pronađeni kako se ‘motaju’ na područjima na kojima su se vodile vojne operacije”, navodi vojska.


“Ahmed Idris i Mustafa Ali dobili su dopuštenje da napuste svoj hotel u Majduguriju, gdje su bili zadržani i sada se vraćaju u Al Jazeerin ured u Abuji”, nigerijskoj prijestolnici, piše u priopćenju mreže objavljenom u nedjelju, u kojemu se ne navodi kada su novinari oslobođeni.




Vojska tvrdi da su novinari “primijećeni na raznim mjestima, pa i u zonama kojima je pristup ograničen u državama Jobe i Borno, gdje su se kretali bez osiguranja i potrebnih akreditacija i odobrenja”.


Nigerijska vojska zasad nije komentirala oslobađanje Idrisa i Alija.


Nigerijska vojska je u napetim odnosima s medijima, posebno svjetskim, optužujući ih da daju krnju sliku operacija protiv islamističke skupine Boko Harama.