Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1n
Sutra: 15° 15° 1n
21. rujna 2019.
Smatra da je nedužan

Odvjetnik kardinala osuđenog zbog pedofilije jako je ljutit: 'Mislim da je presuda perverzna'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2019. u 10:15 2019-03-05T10:15:00+01:00

Glavni odvjetnik australskoga kardinala Georgea Pella, koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece i čeka kaznu, napustio je pravni tim, objavili su mediji u utorak.

Robert Richter, jedan od australskih vodećih odvjetnika za kazneno pravo, rekao je da se povlači jer je presuda protiv kardinala »perverzna« a George Pell je »nedužan čovjek«, pišu listovi The Age i Sydney Morning Herald.

Sedamdesetsedmogodišnji kardinal i 'vatikanski rizničar' najviše je rangirani svećenik Katoličke Crkve koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece nakon što ga je melburnška porota proglasila krivim za spolno zlostavljanje jednog i silovanje drugog dječaka koji su pjevali u crkvenom zboru katedrale svetoga Patrika 22 godine. Vatikan mu je zabranio službu i kontakte s djecom.

Richter je rekao u utorak kako osjeća da »u ovoj fazi nije dovoljno objektivan« da sudjeluje, uključujući i pitanje žalbe koja će sljedećih mjeseci biti razmotrena na viktorijskome Vrhovnom sudu.

»Jako se ljutim zbog presude jer je perverzna«, rekao je odvjetnik. »Mislim da je on nedužan čovjek a osuđen je«, rekao je Richter.

Pell se nalazi u pritvoru i čeka izricanje kazne 13. ožujka.

Žalbeni postupak uz trojicu odvjetnika vodit će sidnejski odvjetnik Bret Walker.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.