Grad u programu

Odlučili smršaviti stotinu tona: Svaki četvrti stanovnik je predebeo. ‘Jeli smo sve, od njuške do repa’

Hina

ilustracija: Sergej Drechsler

ilustracija: Sergej Drechsler

"Sol sam zamijenio algama, a maslac djevičanskim maslinovim uljem", kaže 37-godišnji vlasnik restorana Diego Platas dok priprema skuše.



MADRID – Grad u udaljenom dijelu sjeverozapadne Španjolske zadao si je velik izazov – do početka 2020. njegovi stanovnici moraju smršavjeti sto tona.


Šunka i pržene lignje izbačene su s jelovnika stotinama stanovnika koji su u siječnju krenuli na program mršavljenja u gradu Naronu.


“Ljudi su u 21. stoljeću zaboravili da su stvoreni za hodanje”, kaže liječnik obiteljske medicine Carlos Pineiro koji je uz podršku gradskog vijeća pokrenuo program.




Naron ima 40 tisuća stanovnika, od kojih je 12.000 predebelo, kaže liječnik.


Pinerio često napušta ordinaciju i u obližnjem parku vodi tjelovježbu.


Conrado Vilela Villamar, 65-godišnji umirovljenik, redovit je na Pineirovim vježbama. “U Španjolskoj, zemlji u kojoj kažu da se od svinje može pojesti sve od njuške do repa, prvo sam iz prehrane izbacio tripice, carsko meso i hladne nareske”.


Galicija, španjolska pokrajina u kojoj se nalazi Naron, poznata je po gastronomiji i golemim obrocima. Posljedica toga je najveći broj pretilih u odnosu na broj stanovnika među svim španjolskim regijama, po podacima španjolskog društva kardiologa.


“Ovdje često kiši. To znači da ljudi ostaju u kućama i u sebe unose veliku dnevnu količinu kalorija”, objašnjava Pinerio.


Njegovu se projektu pridružilo četiri tisuće stanovnika, odnosno deset posto populacije.


Nije lako odrasle ljude uvjeriti da promijene način života, dodaje Pinerio, pa je ovo sjajan rezultat.


Program mršavljenja sastavili su mjesni liječnici. Prehrana i fizička aktivnost personalizirani su i prilagođeni pojedincima. U središtu grada postavljenje su vage za kontrolu. Svako malo netko navrati.


“U ožujku sam imala 82 kile, sada sam na 70”, kaže 55-godišnja Maria Teresa Rodriguez.


Svakoga dana Maria se šeta i gimnasticira, a upisala se i na tečaj plesa.


U gradu je 18 restorana prilagodilo svoje jelovnike u kojima je sada naglasak na atlantskoj morskoj hrani.


“Sol sam zamijenio algama, a maslac djevičanskim maslinovim uljem”, kaže 37-godišnji vlasnik restorana Diego Platas dok priprema skuše.


U mjesnim školama provodi se program poticanja zdravog života. Učenike se potiče na bavljenje sportom, te da hodaju ili bicikliraju do škole. Imaju pritom posebne elektroničke narukvice koje roditeljima signaliziraju da su sretno stigli.


“Postanite ovisni o voću”, slogan je ispisan na zidovima škola koje svakoga jutra učenicima dijele voće.


“Ali nikada izravno djeci ne govorimo o težini jer bi to imalo stigmatizirajući učinak”, kaže Pineiro.


Osim što si je zadao da mu sugrađani izgube sto tisuća kila, Pineiro se nada i da će mještani prigrliti zdrav način života i “zakočiti” razvoj kroničnih bolesti.