Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
25. veljače 2020.
Veliko izvješće

Objavljena top lista najboljih država u ovoj godini: Hrvatsku smjestili negdje između Vijetnama i Filipina

Objavljena top lista najboljih država u ovoj godini: Hrvatsku smjestili negdje između Vijetnama i Filipina
Objavljena top lista najboljih država u ovoj godini: Hrvatsku smjestili negdje između Vijetnama i Filipina
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2020. u 7:54 2020-01-21T07:54:43+01:00

Ispitane su mnoge značajke koje su grupirane u devet podgrupa.

Izvješće naziva "2020 Best Countries" rangirao je države prema globalnoj percepciji u smislu brojke kvalitativnih značajki, dojmova koji imaju potencijal pokretanja trgovine, putovanja i ulaganja te izravno utječu na nacionalna gospodarstva. Izvještaj pokriva percepciju za ukupno 73 zemlje.

Model i studiju su razvile konzultantska kompanija BAV Group i Poslovna škola Wharton Pensilvanijskog sveučilišta (The Wharton School of the University of Pennsylvania), posebno profesor David J. Reibstein. 

Ispitane su mnoge značajke koje su grupirane u devet podgrupa koje su naposljetku dovele do kompletne liste. Među kategorije su spadale i nasljedstvo, otvorenost za poslovanje te kvaliteta života. 

Prva tri mjesta ljestvice zauzele su Švicarska, Kanada i Japan. Među prvih deset država našle su se i Njemačka, Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Švedska, Nizozemska i Norveška. 

Hrvatska se smjestila na 44. mjesto i ispred nje se nalazi Vijetnam, a iza Filipini. Hrvatska je opisana kao država kojoj su političke promjene definirale današnje granice.

"Hrvatska se našla na prekretnicama velikih povijesnih pokreta, sa istoka i zapada. Te su političke promjene jedinstveno oblikovale njezine današnje granice koje okružuju Bosnu i Hercegovinu u središnjoj Europi i pružaju se niz Jadransko more nasuprot Italiji. Očaravajuća mediteranska obala se spaja s Dinaridima, nastavljajući sjevernoistočno, do plodne zemlje rijeke Dunav", stoji u opisu

Od naših susjeda, na sedamnaestom je mjestu Italija, Slovenija na pedeset i šestom, a Srbija na pretposljednjem, sedamdeset i drugom mjestu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.