Razotkriven život norveškog zločinca

Objavljena knjiga o Breiviku: Masovnog ubojicu u dobi od četiri godine seksualno iskorištavala majka

Šarlota Brnčić

Foto Reuters

Foto Reuters

Anders Breivik pokolj na otoku Utoya i Oslu obrazložio je željom da ponovo uzdigne arijevsku rasu i zaštiti Norvešku od muslimana, no, norveška novinarka tvrdi da je taj čin posljedica psihičkih trauma zbog seksualnog iskorištavanja



Norveški masovni ubojica, Anders Breivik, možda je počinio neviđeni masakr duboko frustriran incestuoznom vezom s majkom koja se seksualno namjerila na sina dok je on bio u dobi od četiri godine, tvrdi se u novoj knjizi norveške novinarke Asne Seierstad »Priča o Andersu Breiviku i masakru u Norveškoj«. U knjizi se također navodi kako je zamjerao majci zbog seksualnog iskorištavanja te kako je evidentan aspekt osvete u počinjenim ubojstvima. 


Taj 36-godišnjak šokirao je svjetsku javnost kada je ubio 77 osoba i ranio ih više od 300, uglavnom tinejdžera, 22. srpnja 2011. godine nakon što je detonirao bombu u Oslu i otvorio nasumičnu vatru na adolescente u omladinskom kampu Laburističke stranke na otoku Utoya, glumeći policijskog službenika. Tijekom suđenja branio se tvrdnjama kako je želio ponovno uzdignuti dominantnu arijevsku rasu, a da su ubijanja bila nužna kako bi zaštitio Norvešku od muslimana. No, teze u novoj knjizi idu u potpuno suprotnom smjeru od njegove obrane.


Temelje takav suludi ubilački čin na teškim psihičkim posljedicama incestuozne veze s majkom Wenche Behring, koja je započela u njegovom ranom djetinjstvu. U prilog takvim tvrdnjama idu i psihijatrijska vještačenja kojima je bio podvrgnut prije početka sudskog procesa. Iz njih proizlazi da se majka na neprimjeren način počela ponašati prema sinu već kada je on bio u dobi od četiri godine, kao i da je spavala s njime u istom krevetu »inzistirajući na bliskom fizičkom kontaktu«. 




   U sklopu istrage Breivikova majka izjavila je policiji i kako joj je sin jednom kupio seksualnu igračku kako bi ju utješio nakon što je ona prekinula sa svojim dečkom. Tada je bio u dvadesetima, a nakon što joj je to darovao, u više navrata pitao ju je je li je upotrijebila, iskazujući za to veliki interes koji je ona nazvala »čudnim«. Kako prenosi Daily Mail, u knjizi se tvrdi kako je jasno da je njihova veza bila disfunkcionalna te se pojašnjava da je i Breivikova majka i sama pokazivala znakove zlostavljanog djeteta. Navodno, zlostavljala ju je majka. Obje su bolovale od paranoidne šizofrenije. Breivikov otac je bio hladni diplomat s kojim nije imao blizak odnos.