Ruski predsjednik

OGLASIO SE VLADIMIR PUTIN: Povijest će zabilježiti ovaj napad, kao što je zabilježila odgovornost Amerikanaca za masakre u Jugoslaviji

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Ruski vojni eksperti na licu mjesta nisu našli nikakve znakove korištenja kemijskog oružja, ponovio je Putin, napominjući da niti jedan lokalni stanovnik nije potvrdio napad kemijskim oružjem.



Nakon savezničkog, američko-britansko-francuskog napada na Siriju, ruski predsjednik Vladimir Putin reagirao je porukom da će ovaj čin dodatno pogoršati humanitarnu situaciju u napadnutoj zemlji, gdje se već sada može govoriti o humanitarnoj katastrofi.


– Ovi napadi dovest će do patnje miroljubive sirijske populacije. Ovo ide na ruku teroristima koji već nekoliko godina pokušavaju rastrgati Siriju, a napadi će izazvati i novi val izbjeglica, rekao je Putin. Napadi će, prisnažio je, imati izuzetno negativan učinak na cijeli sustav međunarodnih odnosa.


Putin je još jednom ponovi da nema pouzdanih dokaza za je Sirija napala svoje pobunjenike kemijskim oružjem, zbpog čega je došlo do odmazde zapadnih zemalja.




– Ruski vojni eksperti na licu mjesta nisu našli nikakve znakove korištenja kemijskog oružja, ponovio je Putin, napominjući da niti jedan lokalni stanovnik nije potvrdio napad kemijskim oružjem.


Zapadne saveznike koji napadaju Siriju Putin je još jednom optužio da su krenuli u napad, a da nisu sačekali rezultate istrage o navodnom kemijskom napadu.


– Napadajući civilne i vojne mete u Siriji, SAD i njihovi saveznici prekrđšili su međunarodno pravo. Washington je pokrenuo agresiju protiv suverene države, koja se nalazi na prvoj crti obrane protiv terorizma. Multinacionalni napad na siriju nije sankcioniran od strane Vijeća sigurnosti UN-a, iako je riječ o eklatantnom kršenju međunarodnog prava, stoji u izjavi ladimira Putina. Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.


– Povijest će zabilježiti istinu o ovom bombardiranju, kao što je već zabilježila da je Washington odgovoran za masakre u Jugoslaviji, stoji u Putinovoj izjavi.