Sastanak na vrhu

O zaštiti vanjskih granica Europske unije: Počeo summit ”Migracije preko balkanske rute” u Beču

Hina

Reuters

Reuters

Austrijski kancelar Christian Kern zaslužan je za taj regionalni susret na kojem sudjeluju šefovi vlada ili predstavnici drugih deset zemalja i Europske unije među kojima i hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković



U Beču je u subotu prijepodne započeo sastanak na vrhu na temu »Migracije preko balkanske rute« na koju je austrijski kancelar Christian Kern pozvao predsjednike vlada zemalja duž te migracijske rute te Njemačke a summitu nazoče i visoki predstavnici Europske unije.


»Tema susreta će u prvom redu biti zaštita vanjskih granica Europske unije kao i pomoć na licu mjesta«, rekao je uoči sastanka austrijski kancelar Kern. Tema sastanka, kako je najavljeno, trebao bi biti i sporazum o prihvatu izbjeglica između EU-a i Turske kao i razvoj suradnje sa sjevernoafričkim zemljama iz kojih u posljednje vrijeme u Europu pritiže sve više izbjeglica.


Kako javlja bečki dnevnik Die Presse u subotu na sastanku, na kojem se ne očekuje donošenje odluka, trebalo bi se raspravljati i o sljedećim problemima koji su se pojavili duž balkanske rute: ponovno gomilanje izbjeglica u Grčkoj i nefunkcioniranje sustava preraspodjele; strahovanje zemalja duž balkanske rute od nove navale izbjeglica i zabrinutost zbog porasta slučajeva krijumčarenja ljudi; odbijanje Mađarske da dozvoli ulazak izbjeglica u zemlju i primi natrag one izbjeglice koji su prvi puta registrirani u toj zemlji; politički problemi povezani s najavom Austrije o uvođenju gornje granice broja primljenih izbjeglica na 37.000.




Sastanku nazoči i tehnički premijer Republike Hrvatske Tihomir Orešković koji bi se nakon summita trebao susresti i s makedonskim premijerom Emilom Dimitrijevim.


Na summitu je i grčki premijer Aleksis Cipras čije je nepozivanje na slični susret u Beču u veljači ove godine, nakon kojeg je zatvorena balkanska ruta, izazvalo diplomatski spor.


Summitu također nazoči i njemačka kancelarka Angela Merkel kao i premijeri Albanije, Bugarske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Mađarske te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus.