Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3
Sutra: 16° 16° 3
22. travnja 2019.
Životna filozofija: dati maksimum

Novi uspjeh Jurija Agabekova: Griški zet dao novi izgled Margaretinom mostu u Budimpešti

Margaretin most u Budimpešti odnedavno ima novo noćno lice
Margaretin most u Budimpešti odnedavno ima novo noćno lice
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2011. u 11:37 2011-12-05T11:37:00+01:00

Nakon mosta u Budimpešti, Agabekov, sin poznatog hrvatskog ljevičara Ladislava Žerjavića, sprema se osvijetliti čak dvije tisuće objekata u Moskvi

ŽENEVA Jedan od najuspješnijih poslovnih ljudi, rodom povezan s Hrvatskom, inovator i čovjek svjetske reputacije, ali i biografije, Jurij Agabekov, koji je svojim originalnim patentima osvijetlio mnoge svjetske metropole, griški je zet. I upravo je ostvario je novi pothvat – osvjetljavanje Margaretinog mosta u Budimpešti. Tako je jedan od mnogih budimpeštanskih mostova preko Dunava dobio svoje novo »noćno« lice i posve nov, iznimno atraktivan izgled!

Louvre

   - Svaki posao gledam kao novi izazov i novo potvrđivanje moje životne i poslovne filozofije: dati maksimom znanja i ugraditi ga u projekt maksimalno korektno, pojasnio nam je Agabekov. Ovaj griški zet porijeklom je Hrvat po ocu Ladislavu Žerjaviću, poznatom ljevičaru i jednom od utemeljitelja antifašističkog pokreta na ovim prostorima u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Agabekov živi u Ženevi, a svoje tvrtke ima gotovo, može se reći, diljem svijeta.

U vrijeme odmora ipak najradije dolazi u Grižane, u selo Barci, odakle je rodom njegova supruga Branka. U Ženevi – ako se počne od toga švicarskog grada banaka, radio je na rasvjeti za sve vile najpoznatijih privatnih bankara, a po čitavoj Švicarskoj radio je na osvjetljavanju banaka, hotela, robnih kuća, draguljarnica, restorana, muzeja, arkada, čak i privatnih vrtova. Osim u Švicarskoj radio je puno i u Španjolskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Italiji.

Margaretin most1

   – Nakon Louvrea, najpoznatijeg svjetskog muzeja, osvijetlio sam Academie francaise, sve pariške mostove, a od pojedinih posebnih mjesta i umjetnina osvijetlio sam i Piccasovu Guernicu, tapiseriju u njegovu atelieru u Parizu. Slijede vitrine poznatih svjetskih marki poput Rolexa, Diora, Chanela, kao i zgradu Cartiera na pet katova u Avenue de la Paix. Osvijetlio sam i kneževu palaču u Monaku i tada upoznao princa Reniera. Osvijetlio sam i palače mnogih parlamenata, spomenike, katedrale – poput, recimo, portala naše zagrebačke – ili St. Paul`s Chatedral u Londonu, zgradu parlamenta u Ciudad Mexicu, National War Memorial na groblju Arlington u Washingtonu, katedrale u Mallorci i Barceloni, nabraja svoje uspješne projekte Agabekov.

Ipak, jedan od iznimnih poslova tek ga čeka – osvjetljavanje velikog broja zgrada i ulica, o čemu još pojedinosti ne želi iznositi, ali, kako smo uspjeli doznati ekskluzivno na za Novi list, radi se o najmanje dvije tisuće objekata!

   – Bit će tu još izvođača radova, ali je patent moj, kao što su i moji materijali, ističe Jurij, poznat po uporabi specijalnih vodiča i rasvjetnih tijela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš