Strah u Ulici Marmorata

Novi udar anarhista? Eksplozija na poštanskom parkiralištu u Rimu

P. N.

Kako kazuje nekolicina svjedoka odjeknule su dvije eksplozije, no srećom nema ozlijeđenih. Istražuje se mogućnost da su napad izveli anarhisti



Trenutke straha proživjeli su danas ujutro stanari Ulice Marmorata u rimskoj četvrti Aventino. Oko 9 sati eksplozivna naprava je eksplodirala na parkiralištu na kojem su bila parkirana vozila jedne od najvećih poslovnica talijanske Pošte u Rimu.


Prema kazivanju nekolicine svjedoka, dogodila se još jedna eksplozija – manjeg intenziteta.


Srećom nije bilo ozlijeđenih, no eksplozivna naprava  je ostavila crnu mrlju na zidu obližnje zgrade.


Tempirana naprava




Na spomenutom parkiralištu policija je obavila očevid te pregledava mjesto eksplozije. Pronašla je nekoliko komadića eksplozivne naprave koji će biti analizirani u laboratoriju.


U trenutku eksplozije na parkiralištu nije bilo nikoga.


Prema prvim saznanjima, riječ je o tempiranoj napravi, paket je bio sačinjen od plastike a unutra su bile dvije bočice s tekućinom – vjerojatno bezinom. Dvije eksplozije su stoga vjerojatno izazvane istiom napravom.


Policija zasad nagađa da bi ovaj napad mogao biti djelo neke anarhističko-pobunjeničke skupine te istražuje tu mogućnost.


Već dugo je talijanska Pošta na meti kritika jer se zajedno s tvrtkom Mistral Air bavi prijevozom migranata te istraga ide i u tom smjeru.


Demonstrativni čin povezan s požarom


“Vatru su ugasili sami zaposlenici Pošte. Naprava je bila slaba, sačinjena od najviše litre zapaljive tekućine. Nekoliko zapaljenih komadića je palo na dva automobila, ali bez većih posljedica. Činjenica je da nije riječ o pješačkoj zoni ni cesti već o parkiralištu zaposlenika Pošte. Istražitelji su dali analizirati komadiće naprave te pregledavaju snimke s kamera. Vjerojatno je riječ o demonstrativnom činu jer ovo je državna tvrtka”, rekao je za list Corriere della Sera  Massimo Improta, jedan od istražitelja.


Smatra se da je riječ o demonstrativnom činu, možda povezanom s požarom koji je pred nekoliko dana podmetnut na vozilima Pošte, također u Rimu.