Lažne teorije

Nova opasna teorija na internetu: Popularna “oznaka” na društvenim mrežama kao simbol nacizma

Portal Novilist.hr

FOTO/Sketchpoint

FOTO/Sketchpoint

Popularna oznaka ili "hashtag" (#) s društvenih mreža, pokušava se nametnuti kao simbol nacizma i fašizma. 



Portal VT. opisuje 4chan kao „ozloglašeni dom internetske subkulture“ koji je nebrojeno puta bio povezan s različitim kampanjama i kontroverzama. Na vlastitoj su mrežnoj stranici opisani kao „oglasna ploča temeljena na slikama“.


4chan je pokrenuo Christopher Poole 2003. godine, a za ime osnivača se doznalo tek 2008., kada ga je Time opisao kao “nevidljivog administratora”.  


Njihove su kampanje dovele do uvjeravanja vlasnika iPhonea da se njihovi mobiteli mogu puniti u mikrovalnoj, do zlobnih hakiranja i online zlostavljanja, a njihove teorije nerijetko završe na mnogobrojnim naslovnicama i u središtima skandala.


No, korisnici 4chana sada koriste propagandu kojom pokušavaju povezati „hashtag“ (#) sa nacizmom i Trećim Reichom. Neki se prema ovoj ideji odnose kao prema „trolovskoj kampanji“, ali na 4chanu stoji: „Moramo početi koristiti # kao simbol svastike na društvenim mrežama“.




„To će biti win – win situacija. Ili će Twitter morati prihvatiti nacizam na svojim forumima ili će morati pronaći efektivan način da se riješi jezgre svoje stranice“, napisao je korisnik.


Kampanja nosi naziv „Bash the Hash“, što je igra riječima na antifašističku terminologiju „Bash the Fash“. Korsnik dodaje: „Ne samo da će ovo zajeb*** Twitter, već će zaustaviti kompanije da stavljaju ‘hashtag’ na sve i svašta“, prenosi VT.



Ideja kampanje je naišla na kritike, pa je jedan korisnik napisao da je o svemu „obavijestio Twitter, SPLC i ADL“.


Uskoro su se pojavile i slike koje povezuju „hashtag“ sa fašizmom. „Nadalje, ‘hashtag’ sadrži osam linija i osam praznina – 88 stoji za HH, što znači ‘Heil Hitler“, napisao je korisnik.


„Smiješno je kad shvatiš da je Twitter i gotovo svaka druga društvena mreža, stvoren oko nacističkog simbola“ objavio je jedan korisnik na Twitteru.



4chan je stvorio uspješnu zabludu i kada su nedavno tvrdili da je pokazivanje znaka „OK“ rukom simbol krajnje desnice.


„Je li taj simbol rukom postao uobičajen pozdrav supremacista? Ne, ali je postao popularna gesta koju koriste desničari i krajnji desničari, uključujući i neke koji doista jesu ‘bijeli supremacisti’ – oni gestu koriste kao okidač kod ostalih ljudi“, kaže iz organizacije za ljudska prava, Anti-Defamation League (ADL).  



Jedna od ozloglašenijih kampanja 4chana je i ona iz 2013. godine. Tada je u javnost procurio video na kojem se čini da Justin Bieber konzumira kanabis. Na 4chanu se tad pojavila oznaka #CutForBieber kao dio kampanje kojom se ohrabrivalo obožavatelje pjevača da se režu i samoozlijeđuju, kako Bieber više ne bi konzumirao drogu. Na „kampanju“ su najviše nasjeli mladi obožavatelji zbog čega su mnogi bili bijesni.


VT. navodi i kampanju „Pizzagate“ kao najpoznatiju s ove stranice. Teorija se temeljila na tome da je jedan pizza restoran u Washingtonu zapravo centar lanaca za trgovanje djecom kao seksualnim robljem, kojeg vode demokrati. Teorija je naravno, vrlo brzo službeno demantirana.


Iako na prvu ove teorije doista zvuče smiješno, ne bi se smjele olako shvaćati. Imali smo prilike naučiti da je dovoljan samo jedan komentar na društvenim mrežama da bi se počele širiti lažne informacije, vijesti i teorije. Lažne informacije nerijetko imaju katastrofalne posljedice i dovode do nepotrebnih sukoba, kako u komentarima na “mreži” tako i u stvarnosti.


Za tumačenje različitih znakova, gesta i simbola postoje vjerodostojni dokumenti i analize, a ovakva “internetska obrazloženja” treba uzimati s posebnim oprezom.