MVEP

Nova hrvatska nota Sloveniji zbog žice

Hina

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



Hrvatska je u petak Sloveniji uručila novu prosvjednu notu zbog protupravnog postavljanja žice na još jednom graničnom prijelazu i zatražila uklanjanje žice sa svih zagrađenih točaka.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uručilo je slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu notu reagirajući na protupravno postavljanje bodljikave žice na području Hrvatske, ovaj put na prijelaznoj točki Sveti Urban – Kog, u pograničnom području između hrvatske općine Štrigova i slovenske općine Ormož.


»Time je stanovnicima ovog pograničnog područja onemogućen prelazak granice u skladu s pravilima pograničnog režima utvrđenog Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji«, navodi MVEP u priopćenju.




Slovenija mora biti svjesna da preuzima i odgovornost za štetu koju čini stanovnicima pograničnog područja kada im onemogućava uživanje njihovih prava, upozoravaju na Zrinjevcu.


 Ministarstvo je u noti pozdravilo uklanjanje bodljikave žice s prijelazne točke Prhovec-Godeninci (Kocijan), ali i dalje zahtijeva uklanjanje žice sa svih preostalih zagrađenih prijelaznih točaka, kao i uklanjanje sve bodljikave žice na hrvatskom državnom području.