Prvi put u povijesti

Njemački neonacisti dobili mjesto u Europskom parlamentu

Hina

Reforma je koristila i malenoj stranci Freie Waehler, udruženoj s Europskim liberalima, zatim "Stranci za zaštitu životinja", "Stranci obitelji", stranci "Pirat", "Njemačkoj ekološkoj stranci" te izmišljenoj "Stranci" koja svaka ima po jedno mjesto



S oko 300.000 glasova i rezultatom 1 posto, NPD je dobio jednog zastupnika na 96 mjesta kojima raspolaže Njemačka u novom sazivu EP-u nasuprot 99 koliko je imala 2009.


Stranka krajnje desnice profitira reformom njemačkog izbornog sustava za europske izbore, koji je prešao na integralnu proporcionalnost tako da više nema minimalnog praga za jednog zastupnika.


Reforma je koristila i malenoj stranci Freie Waehler, udruženoj s Europskim liberalima, zatim “Stranci za zaštitu životinja”, “Stranci obitelji”, stranci “Pirat”, “Njemačkoj ekološkoj stranci” te izmišljenoj “Stranci” koja svaka ima po jedno mjesto.




Europske izbore osvojila je konzervativna stranka njemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU s 35,3 posto (29 mjesta), na čelu ispred koalicijskog partnera, socijaldemokrata iz SPD-a (27,3 posto, 27 mjesta).


Nova antieuro stranka AfD, osnovana u proljeće, koja se zauzima za raspad eura, potvrdila je pozitivne rezultate ispitivanja javnog mnijenja i postigla 7 posto što joj omogućuje slanje 7 zastupnika u Europski parlament u kojem ih ima 751.


S 10,7 posto glasova, Zeleni su treći (11 mjesta), ispred radikalne ljevice Die Linke sa 7,4 posto (7 mjesta).