Ista prava za sve

Njemački Bundestag podržao istospolne brakove, Angela Merkel otkrila kako je glasovala

Hina

Reuters

Reuters

Današnje glasovanje u Bundestagu omogućeno je nakon što je Merkel početkom tjedna izjavila kako će dopustiti da zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU prilikom glasovanja o tzv. »braku za sve« glasuju po vlastitoj savjesti a ne da budu vezani stranačkom stegom



Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je u petak zakon koji će istospolnim parovima omogućiti sklapanja brakova s istim pravima kao što je to slučaj i s heteroseksualnim parovima.


Za zakon su glasali i mnogi zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU koja mu se dosad protivila, ali je kancelarka Angela Merkel glasala protiv.


»Ja sam glasovala protiv jer je prema Ustavu brak zajednica muškarca i žene«, rekla je Merkel u posebnoj izjavi novinarima nakon glasovanja. Ona je istodobno dodala kako nema ništa protiv prava istospolnih parova na posvajanje djece.




Današnje glasovanje u Bundestagu omogućeno je nakon što je Merkel početkom tjedna izjavila kako će dopustiti da zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU prilikom glasovanja o tzv. »braku za sve« glasuju po vlastitoj savjesti a ne da budu vezani stranačkom stegom.


Nakon toga je koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zajedno s predstavnicima oporbenih stranka lijevog bloka Zeleni i Ljevica, pokrenuo hitni postupak za glasovanje o tom zakonu još prije ljetne pauze i tri mjeseca uoči parlamantarnih izbora.


SPD i oporba govore o zakonu koji je »već davno trebao biti na snazi«


Demokršćanska Unija CDU/CSU se godinama protivila otvaranju institucije braka i za istospolne parove. Od 2001. postoji institucija registriranog partnerstva koja istospolnim parovima omogućuje ista prava kao i u klasičnim brakovima s izuzetkom posvajanja djece.


Zakon još mora potvrditi dom saveznih pokrajina Bundesrat no prolaz zakona u ovom tijelu slovi kao siguran s obzirom da ovdje većinom raspolažu savezne zemlje u kojima su na vlasti stranke lijevog bloka koje su se i zalagale za uvođenje braka za istospolne parove.


Unija CDU/CSU je koalicijskog partnera SPD zbog pokretanja procesa glasovanja o zakonu o »braku za sve« žesto kritizirao i postupak socijaldemokrata okarakterizirao kao prekid koalicijske suradnje tri mjeseca uoči izbora.


Konzervativni krugovi unutar Unije su kritizirali i kancelarku što je bez prethodne konzultacije otvorila put usvajanju zakona koji već godinama stoji na ledu.