Boje se Putinove reakcije

Njemačka traži od Porošenka: Nemojte do kraja poniziti proruske pobunjenike

Hina

U Berlinu i drugim europskim glavnim gradovima raste zabrinutost da sve veći vojni uspjesi Ukrajine na istoku zemlje smanjuju izglede za izlazak iz krize koji bi spasio čast ruskog čelnika



BERLIN/KIJEV  Nakon mjeseci vršenja pritiska na ruskog predsjednika Vladimira Putina u Berlinu i drugim europskim glavnim gradovima raste zabrinutost da sve veći vojni uspjesi Ukrajine na istoku zemlje smanjuju izglede za izlazak iz krize koji bi spasio čast ruskog čelnika.


Pozornost diplomatskih napora predvođenih Njemačkom se zato promijenila, kažu visoki dužnosnici, prema traženju suzdržanosti od ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i izbjegavanja ponižavajućeg poraza proruskih pobunjenika, koji bi, kako Berlin strahuje mogao izazvati snažnu Putinovu reakciju.


Planirani posjet kancelarke Angele Merkel Kijevu u subotu, prvi otkako je izbila kriza početkom godine, prvenstveno je izraz potpore Porošenku, milijarderu koji je izabran za predsjednika prije manje od tri mjeseca.


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je u četvrtak da će »razgovarati o miru« s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i nastojati ga uvjeriti da »povuče borce« iz istočne Ukrajine, javile su agencije.»Svi su umorni od rata«, istaknuo je Porošenko, po priopćenju njegova ureda, dodajući da namjerava nazočiti regionalnom summitu u Minsku 26. kolovoza kako bi »razgovarao o miru« s ruskim predsjednikom.Ukrajina će »pozvati Rusiju da povuče borce« s istoka zemlje, dodaje se.Nagovješćujući kako i on kao i Putin u Rusiji treba braniti svoj politički ugled Porošenko je rekao lokalnim novinarima kako je siguran da će uspjeti u zahtjevu Putinu da se povuku pobunjenički borci iz Ukrajine.Kijev, kojega podržavaju Sjedinjene Države i europski saveznici, tvrdi da je Rusija koordinirala pobunu separatista na rusofonskom istoku Ukrajine i naoružala ih. Moskva to niječe.Summitu u Bjelorusiji nazočit će i čelnici Europske unije.Sastanak u Minsku bit će prvi susret Porošenka i Putina od ledenog susreta u lipnju u Normandiji i daje izglede za konačno postizanje napretka u okončanju višemjesečnog geopolitičkog sukoba u Ukrajini koja teži integraciji u Europu čemu se protivi njezin bivši sovjetski vladar Moskva.Porošenkove riječi dolaze u situaciji kada vladine snage, unatoč teških vlastitih gubitaka, napreduju sve dublje u teritorij koji drže proruski separatisti.»Kako bismo imali dobre pozicije u mirovnim pregovorima moramo biti snažni, imati jedinstvo naroda, snažnu zemlju, snažnu vojsku«, rekao je.»Sposobni smo braniti naš suverenitet, našu neovisnost i našu teritorijalnu cjelovitost. Danas se borimo za neovisnost Ukrajine. Zajedno ćemo sigurno pobijediti«, dodao je.





Očekuje se međutim da će njemačka kancelarka isto tako nastojati uvjeriti Porošenka i nepopustljive nacionaliste u Ukrajini, koji žele nastaviti vojno napredovanje i uništiti separatističku pobunu na istoku, da dobro promisle o posljedicama takvoga smjera.


Ključan je za berlinsku diplomatsku inicijativu stav da bi potpuni poraz pobunjenika koji ratuju za Putina u istočnoj Ukrajini mogao izazvati nepredvidivu reakciju Kremlja koja bi podigla krizu na novu opasnu razinu.


»Porošenko treba znati da postoji razumijevanje za to kako postupa njegova vlada ali isto tako da ne može biti vojnog rješenja na istoku«, rekao je jedan dužnosnik agenciji Reuters uz uvjet da ga se ne imenuje. »Ne može pobijediti oružjem. Putin to neće dopustiti«.


U posljednih nekoliko tjedana ukrajinske snage preuzele su inicijativu i vratile desetine naselja pod svoju kontrolu te samo što nisu okružile glavna pobunjenička uporišta Doneck i Luhansk.


Tri visoka separatisička čelnika su zamijenjena, a pobunjenici su u Donecku uveli smrtnu kaznu za dezertiranje i ostale prekršaje kako bi povratili disciplinu u svojim vlastitim redovima.