Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Horst Seehofer

Njemačka izlazi iz Schengenskog sustava? Novi ministar policije najavio potez koji će uzdrmati EU

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2018. u 14:49 2018-03-18T14:49:39+01:00

»Trenutno nisu mnogi granični prijelazi u Njemačkoj trajno kontrolirani. Moramo govoriti o tomu može li to tako ostati. Ne radi se samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama«, rekao je Seehofer

Novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeno razdoblje te ih proširiti i na ostale prijelaze čime bi Njemačka praktički izišla iz Schengenskog sustava, prenosi dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju. 

»Kontrole granica prema susjedima moraju biti toliko dugo na snazi dok Europskoj uniji ne pođe za rukom učinkovitija zaštita i kontrola vanjskih granica. No je ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo uspjeti«, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag.

On je ujedno najavio da bi kontrole trebale biti proširene i na ostale njemačke granične prijelaze.

»Trenutno nisu mnogi granični prijelazi u Njemačkoj trajno kontrolirani. Moramo govoriti o tomu može li to tako ostati. Ne radi se samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama«, rekao je Seehofer.

Trenutno je Schengenski sustav na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici te na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.

Seehofer se založio i za sustavnije protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koje odlučuju o zahtjevu za azilom i protjerivanjima te je obećao pomoć saveznim državama u procesu protjerivanja osoba za koje ne postoji pravni temelji za boravak u Njemačkoj.

Novi ministar unutarnjih poslova i donedavni premijer Bavarske se također zauzeo za promjenu odnosa prema istočnim članicama EU-a koje odbijaju primanje migranata.

»Ako budemo strpljivo pregovarali, velik dio ovih zemalja će pristati na raspodjelu izbjeglica. A neke zemlje bi se na neki drugi način mogle angažirati u rješenju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih vanjskih granica«, rekao je Seehofer.

Predsjednik CSU-a i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svog CSU-a na posljednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protuimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se najesen održavaju izbori za lokalni parlament na kojem se CSU bori za očuvanje apsolutne većine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.