Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Sjećanje na opsadu

Njemačka donirala 12 milijuna eura Rusiji na 75. godišnjicu okončanja opsade Lenjingrada

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2019. u 16:40 2019-01-27T16:40:32+01:00

 Njemačka je donirala 12 milijuna eura Rusiji na 75. godišnjicu okončanja razorne opsade tadašnjega grada Lenjingrada, a danas Sankt Peterburga, objavile su u nedjelju dvije zemlje u pripoćenju.
»Taj humanitarni potez« pridonijet će uređenju bolnice i osnutku rusko-njemačkog centra, objavila su ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja u zajedničkom priopćenju.

»Uvjereni smo da će ta dragovoljna akcija poboljšati kvalitetu života osoba koje su preživjele blokadu i pomoći povijesnoj pomirbi naroda obiju zemalja što je temeljno za buduće bilateralne odnose«, navodi se u priopćenju.
Opsada Lenjingrada počela je 8. rujna 1941. i trajala je 872 dana, do 27. siječnja 1944. kada je probijena u strateškoj vojnoj operaciji Iskra tijekom sovjetskog Velikog domovinskog rata protiv nacističke Njemačke. Od tri milijuna stanovnika prije rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. U 872 dana opsade život je izgubilo više od pola milijuna civila.

Više od 2500 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti s 80 komada opreme, uključujući i kontroverzni raketni sustav Iskander-M, sudjelovalo je u paradi koja je počela minutom šutnje za poginule građane i vojnike za vrijeme dvije i pol godine opsade, izvijestio je TASS.
»Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima, koji su umrli od ozljeda i bolesti. Ruska vojska uvijek će se sjećati podviga naših očeva i djedova«, izjavio je zapovjednik Zapadnog vojnog okruga, general Aleksandar Žuravljev.
Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće kod spomenika Majka Domovina na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu.
»Ovo je jako važan datum za cijelu našu zemlju, za sve Ruse i za predsjednika Putina osobno«, izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.