Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Ocjena UN-a

Nisu ostvareni uvjeti sigurnog povratka Rohindža u Mjanmar

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2017. u 16:35 2017-11-24T16:35:51+01:00

Bangladeš je u četvrtak potpisao sporazum s Mjanmarom o vraćanju stotina tisuća Rohindža muslimana koji su pobjegli od ofenzive mjanmarske vojske.

Za sada nisu ostvareni uvjeti za siguran i trajni povratak Rohindža u Mjanmar iz Bangaldeša kamo su izbjegli, ocijenilo je u petak Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

»Sadašnji uvjeti u mjanmarskoj državi Rakhin ne omogućuju siguran i trajan povratak«, naglasio je Adrian Edwards, glasnogovornik organizacije na konferenciji za novinare u Ženevi, dan nakon sporazuma između dviju zemalja o povratku Rohindža u Mjanamr u roku od dva mjeseca.

Bangladeš je u četvrtak potpisao sporazum s Mjanmarom o vraćanju stotina tisuća Rohindža muslimana koji su pobjegli od ofenzive mjanmarske vojske.

Službeni Bangladeš pritom je objavio da je to »prvi korak«, a Mjanmar je istaknuo da je spreman primiti Rohindže »što je prije moguće«.

»Izbjeglice i dalje bježe, mnogi su pretrpili nasilja, silovanja i tjelesne i psihičke traume, nekima su članovi obitelji ili prijatelji umirali pred očima, većina ih nema ništa ili jako malo za povratak u domove i uništena sela«, inzistirao je Edwards.

Humanitarne agencije izrazile su u četvrtak zabrinutost oko nasilnog povratka Rohindža ako ne postoje garancije za njihovu sigurnost.

Rohindže su manjinski narod bez države koji je dugo godina potlačen u Mjanmaru.

Otkad je u kolovozu, nakon napada pobunjenih pripadnika te manjine na mjanmarske snage sigurnosti pokrenut osvetnički pohod vojske, u susjedni je Bangladeš pobjeglo oko 600 tisuća Rohindža.

Nakon Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države su u srijedu upozorile da je na djelu »etničko čišćenje Rohindža« u Mjanmaru.

»Odgovorni za te okrutnosti moraju odgovarati«, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u priopćenju, optuživši među ostalima neke od pripadnika vojske i snaga sigurnosti Mjanmara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.