Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Presti

New York Times i New Yorker dobili Pulitzerovu nagradu za razotkrivanje Weinsteina

Redakcija New York Timesa / Foto: REUTERS
Redakcija New York Timesa / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2018. u 8:02 2018-04-17T08:02:35+02:00

List The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su u ponedjeljak dobili Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv filmskog producenta Harvey Weinsteina, javio je BBC.

Ta izvješća potaknula su #Me Too pokret protiv seksualnog zlostavljanja u drugim djelatnostima.

Odbor za dodjelu nagrade je opisao rad novinara koji su razotkrili Weinsteina kao »eksplozivno, utjecajno novinarstvo koje je razotkrilo moćne i bogate seksualne grabežljivce«.

The New York Times je podijelio i drugu nagradu s The Washington Postom za nacionalno izvješćivanje o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu ruskih dužnosnika i kampanje predsjednika Donalda Trumpa.

Pulitzerova nagrada je najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu, ustanovio ga je novinski izdavač Joseph Pulitzer, a dodjeljuje ih od 1917. Sveučilište Columbia u New Yorku.

Britanska novinska agencija Reuters dobila je Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvješćivanje koje je otkrilo veze između filipinskog predsjednika Rodriga Duteretea i policijskih odreda za ubijanje kao i za fotografiju migrantske krize naroda Rohingya, izvijestio je Reuters.

List The Press-Democrat iz Santa Rose u Kaliforniji dobio je nagradu za prijelomnu vijest izvješćujući o šumskim požarima koji su prošle godine zahvatili kalifornijske vinogradarske okruge. 

U domeni umjetnosti nagradu za roman »Less« dobio je Andrew Sean Greer, za dramu »Cost of Living« Martyn Majok, a za najbolju biografiju »Preirie Fires: The American Dream of Laura Ingalls Wilder« nagrada je otišla Carolini Fraser, za pjesništvo je nagradu dobio Frank Bidart za djelo »Half-light«.

Kendrick Lamar je postao prvi reper koji je dobio Pulitzera, uzevši nagradu za glazbu za album »DAMN«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.