Sve manje rezerve

Nestašica ugljena: Ukrajina o struji pregovara s Rusijom

Hina

Suočena s nestašicom ugljena, Ukrajina pregovara s Rusijom o kupovini električne energije, čime bi dodatno povećala energetsku ovisnost o svom velikom susjedu, rekao je u petak ukrajinski ministar energije



KIJEV – Suočena s nestašicom ugljena, Ukrajina pregovara s Rusijom o kupovini električne energije, čime bi dodatno povećala energetsku ovisnost o svom velikom susjedu, rekao je u petak ukrajinski ministar energije.


»Radi sve manjih rezervi ugljena u ukrajinskim centralama, pregovaramo s Rusijom o uvozu električne energije«, rekao je Volodimir Demšičin novinarima.Ugljen, bez kojeg je Ukrajina ostala nakon gubitka bazena ugljena Donbasa i rudnika, uništeni su u bombardiranjima ili su pod kontrolom proruskih pobunjenika, predstavlja blizu 40 posto proizvodnje električne energije zemlje.

Rusija je otežala situaciju u studenome kada je prekinula isporuke ugljena Ukrajini navodeći »višu silu«. Demšičin, drži da preostaje samo 1,4 milijuna tona ugljena rezervi, ili manje od polovice ukupnih potreba za zimsku sezonu.


Moskva je kao preduvjet svake isporuke električne energije tražila da Kijev jamči opskrbu Krima, poluotoka u ožujku pripojenog Rusiji koji još jako ovisi o Ukrajini za opskrbu električnom energijom i vodom.Mogućnost uvoza električne energije iz Rusije je problematična za ukrajinske vlasti, koje već ovise o Moskvi za plin i nuklearno gorivo koje se koristi za grijanje.Energetska osjetljivost Ukrajine je bila očita prošlog tjedna kada je manji incident na nuklearnoj centrali na jugoistoku zemlje izazvao prekide opskrbe električnom energijom u susjednoj regiji.