Bijeli nacionalisti

Neredi u SAD-u: Jedna osoba poginula tijekom sukoba ekstremne desnice i protuprosvjednika u Virginiji

Hina

Reuters

Reuters



 Najmanje jedna je osoba poginula a 19 je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News.


Do pogibije jedne a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa »Ujedinimo desnicu» u Charlottesville.


Sudionici sukoba naoružani su improviziranim štitovima i palicama.


Proglašeno je izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage.Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.»Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana«, poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.

»SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno«, napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.


Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC.Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa. Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa.