Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
U Muenchenu

''Ne'' pohlepi ulagača: Prosvjedi protiv eksplozije visokih stanarina diljem Njemačke

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2018. u 22:02 2018-09-15T22:02:00+02:00

 Više od 7.000 građana prosvjedovalo je u subotu u Muenchenu protiv drastičnog povećanja stanarina u većim njemačkim gradovima i od vlade zatražilo poduzimanje koraka za ublažavanje krize na tržištu nekretnina. 
»Protivimo se nesputanoj pohlepi ulagača i protiv zakona koji upravo pozivaju na špekulacije stambenim prostorom i od stanara rade žrtve«, stoji u proglasu organizatora među kojima su sindikati, udruge stanara i političke stranke.
U proglasu se političari pozivaju na odgovornost zbog »eksplozije stanarina« u njemačkim gradovima koje su dovele do toga da si većina građana više ne može priuštiti stambeni prostor u gradovima poput Muenchena.

Cijene stanarina u njemačkim gradovima porasle su drastično posljednjih nekoliko godina. Posebice osjetan rast je zabilježio Berlin s 20 posto. U nekim dijelovima Berlina stanarine su od 2012. do 2017. porasle za 65 posto.
Najskuplji grad i dalje ostaje Muenchen gdje se prosječna cijena četvornog metra stana za unajmljivanja kreće oko 15 eura bez troškova režija. Slijede Frankfurt, Stuttgart, Ingolstadt i Hamburg.
Sljedećeg petka u Berlinu se održava tzv. sastanak na vrhu s predstavnicima vlade, socijalnih udruga i ostalih interesnih skupina na kojem će biti sagledane mogućnosti smanjivanja napetosti na njemačkom tržištu nekretnina.
Prema procjenama njemačkoj nedostaje oko 1,5 milijuna stanova u nižem platežnom sektoru.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj redovitoj video-poruci u subotu najavila zakonske promjene koje bi trebale omogućiti bržu gradnju povoljnih stanova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.